Oradea: Direcția Sanitar Veterinară amenință să închidă piețele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Direcția Sanitar Veterinară amenință să închidă piețele
Oradea: Direcția Sanitar Veterinară amenință să închidă piețele

Fiecare piață din județ va fi controlată, în fiecare săptămână, pănă la 15 septembrie. După o vară fierbinte, de controale săptămânale, DSVSA Bihor promite să închidă piețele care nu oferă producătorilor condiții decente de desfacere a produselor alimentare.

Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor amenință să închidă piețele din Oradea și din celelalte localități ale județului. Modul în care arată piețele la început de iulie 2009 i-a amintit lui Mircea Gelu Budău de anii 80, directorul coordonator al DSVSA Bihor fiind hotărât să pună capăt acestui tip de desfacere a produselor primare de origine animală (lapte și carne). Acesta anunță o “vară fierbinte”, de controale săptămânale, la sânge, în piețele bihorene. “Trag un semnal de alarmă la adresa primăriilor și administrației piețelor, să ofere condiții decente în piețele agroalimentare. Altfel, le închidem din septembrie”, amenință Mircea Gelu Budău, oripilat de starea de fapt din piețele bihorene.

Mizerie

De la “unghiile îndoliate” ale comercianților de brânză și de alte produse lactate, la faptul că în piața Obor (Ocska) vânzătorii de mici se spală pe mâini în lighean, toate contribuie la un tablou incompatibil cu statutul de oraș european la care tinde municipiul. Controalele DSVSA Bihor au început la 2 iulie și vor continua până la mijlocul lunii septembrie, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Bihor. “În fiecare joi vom fi în Beiuș, în fiecare sâmbătă în Piața Cetate, Rogerius și Decebal. Duminica vom controla Piața Obor”, anunță directorul DSVSA Bihor. Cu ocazia celui mai recent control din Piața Obor au fost ridicate șapte autorizații iar producătorilor li s-a interzis să mai vândă. Problema nu constă doar în lipsa documentelor la zi, ci și în condițiile precare de igienă. “Comercianții se spală pe mâini într-un lighean de plastic, după ce au fost la toaleta turcească. Din 17 unități, doar șase au apă rece. Celelate sunt cu bidoane și ligheane”, explică Mircea Gelu Budău. Acesta precizat că au fost pregătite dosare prin care se demonstrează că administrația piețelor nu-și face datoria de a asigura condiții decente producătorilor, care sunt, de altfel, plătitori de taxe.

Există clientelă

În ciuda tuturor deficiențelor, vechi de când piețele, acestea sunt încă frecventate de orădeni. În această dimineață, hala de lactate din Piața Rogerius era plină de cumpărători. “Ne-au controlat sâmbătă. Mi se pare normal să ni se ceară igienă. Problema e cu actele, cu birocrația. E destul de mult de umblat”, spune Ecaterina Costin, producător din Ianosda. Din această după-amiază DSVSA Bihor, cu sprijinul DSP Bihor, va începe verificarea condițiilor sanitar-veterinare din supermarketurile orădene. Primele pe listă sunt Real 1 și Carrefour Lotus.

Amenzi mici, pentru început

Sâmbătă și duminică au fost controlați 72 operatori de industrie alimentară și au fost retrase din consum 34 de kg de produse alimentare alterate. Alte 100 de kg au fost reținute de la comercializare, în vederea clarificării provenienței.Au fost aplicate cinci amenzi, în valoare de 5.000 de lei, și au fost retrase autorizațiile de funcționare de la șase unități.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite