PORTRET / Profesorul orădean Vasile Marcu a revoluţionat kinetoterapia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul universitar orădean a înfiinţat prima specialitate de kinetoterapie la Oradea, Bucureşti şi Bacău în anul 1991.În 1996, tot el a deschis în România prima Asociaţie Profesională de Kinetoterapie din Oradea.

Profil

Născut. 29 ianuarie 1947, Poietari, judeţul Bihor
Educaţie: Academia de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
Funcţii. Redactor-şef la Revista Naţională de Kinetoterapie şi preşedintele organizaţiei Kiwanis Varadinum
Familie. Căsătorit, trei copii

 „Un an mai târziu, cu ocazia Congresului Naţional de Kinetoterapie, a fost deschisă şi Federaţia Română a Asociaţiilor de Kinetoterapie, al cărei preşedinte sunt”, a spus inventatorul.
Şcoala primară şi gimnaziul le-a urmat la şcolile din comuna în care s-a născut. “Când eram elev mergeam pe jos la şcoală câţiva kilometri, nu conta că e iarnă sau că e vară şi pentru a mă descurca pe timp de noapte, îmi improvizam lămpi din cutii de aluminiu”, îşi aminteşte profesorul. Abia în liceu, Vasile Marcu a început să facă sport de performană, devenind cel mai bun tânăr atlet.
“La 16 ani am reuşit să egalez un record de 3 metri la săritura cu prăjina şi pe tot parcursul liceului am continuat cu atletismul, dar făceam în parale şi handbal”, a mai spus dascălul orădea.Oportunităţile şi orizontul de cunoaştere i s-au lărgit în timpul facultăţii pe care a urmat-o la Bucureşti.

Multe performanţe

Pentru a putea să supravieţuiască în capitală, studentul Vasile Marcu s-a angajat trei luni pe şantier, dar apoi a primit bursă Republicană, fiind unul din cei doi tineri care beneficiau de acest privilegiu. La finalizarea studiilor, inventatorul s-a „repatriat” pe meleagurile natale, de unde coordonează toate activităţile care ţin de kinetoterapie. Anul acesta a primit din partea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci un brevet pentru invenţia
„Metodă şi aparat pentru determinarea dezechilibrelor musculare prezentate la nivelul trunchiului”. Metoda propusă de inventator oferă posibilitatea de a acţiona înaintea instalării oricărei deficienţe a coloanei vertebrale.

Întrebări şi răspunsuri

Cum reuşiţi să vă relaxaţi după o zi de muncă?
Îmi place să stau pe balansoar cu soţia şi cu nepoţii. Tot în timpul, pentru că doar atunci reuşes, coordonez o serie de activităţi de kinetoterapie şi mă ocup de doctoranzii mei din toată ţara.

Este grea meseria pe care o aveţi?
Studiile în domeniul kinetoterapiei mă ajută foarte mult în activitatea pe care o desfăşor acum la Universitate şi, în plus, mă ajută experienţa pe care am acumulat-o în toată această perioadă, pentru că fac acelaşi lucru încă din tinereţe.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite