Valentin Tocuț, orădeanul voluntar în Haiti, este îngrijorat din cauza violențelor și a holerei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Tocuţ va continua instruirea celor şapte tineri haitieni care vor să devină tehnicieni
Valentin Tocuţ va continua instruirea celor şapte tineri haitieni care vor să devină tehnicieni

Tehnicianul Fundației Theranova, Valentin Tocuț, a transmis acasă că situația din Haiti este critică, din cauza violențelor înregistrate ca urmare a alegerilor și din cauza epidemiei de holeră.

Orădeanul a povestit însă, că deși îi este teamă pentru siguranța lui, este mulțumit de munca depusă acolo, mai ales când vede fericirea de pe fețele haitienilor care datorită lui au ocazia să meargă din nou și să ducă o viață aproape normală.

Proteste violente în capitală

Vali le-a scris ieri reprezentaților Fundației Theranova și le-a spus că lucrurile nu stau foarte bine acolo. În Port-au-Prince au fost trase mai multe focuri de armă, au fost înregistrate incendii și proteste violente. El nu are voie să părăsească tabără. Chiar dacă în Leogane este liniște, Vali este îngrijorat de situația de acolo.

Crește dramatic numărul bolnavilor de holeră

Orădeanul a povestit că a fost scos din Haiti, în săptămâna alegerilor, din cauza problemelor de securitate. Înainte să plece de acolo au fost 17 persoane suspecte de holera. "La întoarcerea în Haiti, după o săptămână, numărul cazurilor confirmate a ajuns la 174, un mort și 47 de pacienți în stare foarte gravă. În plus, erau alte 47 de persoane suspecte", a povestit Valentin Tocuț. Pe 6 Decembrie, Vali a fost tot mai îngrijorat, din cauză că în ziua următoare erau făcute publice rezultatele alegerilor.

Face oameni fericiți

El a povestit, că printre pacienți, a avut și o tânără de 23 de ani, Marilo, căreia i-a construit o proteză pentru picior. "Sunt puțin speriat, dar sincer, când am văzut bucuria de pe fața lui Marilo, când a făcut proba pentru proteză, mi-am dat seama că merită efortul ", a mărturisit Vali.



Dă click pe poză pentru o fotogalerie din Haiti


A doua oară în Haiti

Holeră în Haiti: 724 de morţi (11 noiembrie)

Valentin Tocuț a plecat spre Haiti, a doua oară, în luna noiembrie, pentru a-I învăța pe studenții de acolo cum să contruiască proteze pentru victimele cutremurului din ianuarie 2010. A plecat acolo conștient că epidemia de holeră este o problem reală. A transmis acasă că primul lucru în care s-a implicat, când a ajuns acolo, a fost ridicarea corturilor unde urmau să fie primiți haitienii infestați cu holeră. Vali a povestit că a călătorit la periferia capitalei Port-au-Prince și a fost șocat când a văzut cadavre de animale moarte, căței și porci, zăcând pe marginea drumului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite