Valea Cerului a fost în acest weekend capitala slovacilor de pretutindeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Festivalul folcloric de tineret Valea Cerului 2010", cel mai mare festival folcloric al minorităţii slovace din România, s-a derulat în acest weekend în Bihor. La manifestări au participat artiști din Slovacia, Cehia, Serbia și Ungaria.

În cadrul festivalului se promovează tradiţiile şi cultura slovacă, reprezentate prin dans şi cântec. Potrivit organizatorilor, evenimentul constituie un prilej de întâlnire pentru tinerii de de naţionalitate slovacă de pretutindeni.

După ce sâmbătă, participanții și-au prezentat costumele populare și au petrecut în cadrul unui bal special, în această dimineață slovacii s-au adunat la o slujbă religioasă. De la orele 11.30 va începe festivalul ansamblurilor populare, totul urmând să se încheie printr-o festivitate de premiere.

Mica Slovacie

Judeţul Bihor este zona geografică în care trăieşte cea mai numeroasă populaţie de etnie slovacă din România. Localitatea Valea Cerului e centrul administrativ al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, filiala Bihor, şi se află la circa 75 kilometri de Oradea. În apropiere se află și localitatea Șinteu, despre care primarul Albert Augustin (care este și preotul localității) spune că este singura din România cu 99% populație de etnie slovacă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite