Vacanţă de lux pe-un picior de plai FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul Viorel Lascu recondiţionează locuinţele vechi din comuna bihoreană Roşia şi le pune la dispoziţia celor care îşi doresc un concediu diferit de ceea ce se practică în România. Oaspeţii se bucură de tot confortul, dar şi de peisajele de vis şi de obiectivele din zonă. Iar gustul bucatelor din gospodăriile ţăranilor nu se compară cu nimic. 

Orădeanul Viorel Lascu a înţeles că obiceiurile vechi, produsele tradiţionale şi zonele pitoreşti pot fi un avantaj pentru turismul românesc, dacă sunt exploatate la adevărata lor valoare. El a reparat case ţărăneşti vechi din Bihor şi a creat în comuna Roşia un centru turistic. „După ce am început să recondiţionez casele a venit aici un cuplu din Bucureşti, Evantia şi Costache Roman, şi le-a plăcut atât de mult ideea încât au decis să investească în proiectul meu. Practic, eu am venit cu logistica şi cu ideile, ei cu finanţarea", povesteşte Viorel Lascu despre începutul afacerii sale.

Casele refăcute respectă arhitectura iniţială, dar au toate facilităţile unei case noi: apă, electricitate, încălzire. Pentru a urma cât mai bine modelul iniţial, orădeanul s-a consultat cu specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor, iar ţăranii din zonă s-au dovedit cei mai pricepuţi meşteri. Ideea de a recondiţiona locuinţe ţărăneşti i-a venit în urma expediţiilor speologice făcute în munţii din Bihor, ocazie cu care a văzut multe locuinţe ţărăneşti lăsate în ruină. „Multă lume nu ştie să le preţuiască. Am văzut cum case vechi au fost demolate şi puse pe foc ori au rămas neîntreţinute şi abandonate. Aşa că m-am gândit să le cumpăr şi să le recondiţionez. Principalul meu consilier a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi am consultat foarte multe publicaţii legate de casele ţărăneşti din zona Bihorului şi Crişanei", explică Lascu.

Dealurile verzi sunt presărate cu şure de paie şi căsuţe vechi



El deţine acum cinci case recondiţionate în Roşia, unele vechi de mai bine de 100 de ani. În momentul în care au fost cumpărate, gospodăriile aveau o casă principală, o şură unde ţăranii ţineau caii şi vacile şi depozitau fânul, o anexă pentru animalele mai mici şi o pivniţă. „Eu toate astea le-am transformat pentru a putea fi locuite", precizează investitorul orădean.

A învăţat să repare case vechi în Franţa

Costul refacerii unei astfel de locuinţe se ridică la aproximativ 4.000 de euro, dar în cazul unei locuinţe mai mari suma ajunge până la 10.000 de euro. La construcţie au fost folosite şi materiale noi, care le imită foarte bine pe cele utilizate în trecut de ţărani. „Materialele noi le-am folosit în zone care nu sunt vizibile. Astfel, construcţia rezistă mai mult în timp. Acoperişul a fost refăcut cu paie sau ţiglă-solzi şi am folosit mult lemn pentru exterior şi interior. Este foarte plăcut când intri într-o astfel de casă şi simţi doar mirosul paielor şi al lemnului", spune Viorel Lascu.

image

Bucătăriile sunt bine dotate, iar turiştii au la îndemână tot ce le trebuie



Citeşte în săptămânalul ADS Oradea cât de costă o vacanţă la Roşia, în casele ţărăneşti. Săptămânalul ADS îl găsiţi la chioşcuri începând cu data de 7 iulie.

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite