Oradea: VIDEO Vaccinul contra cancerului de col uterin ar putea salva viețile a aproape șase mii de bihorence

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: VIDEO Vaccinul contra cancerului de col uterin ar putea salva viețile a aproape șase mii de bihorence
Oradea: VIDEO Vaccinul contra cancerului de col uterin ar putea salva viețile a aproape șase mii de bihorence

Timp de două săptămâni, până la sfârșitul lunii octombrie, medici de familie și diriginți le vor vorbi familiilor fetelor de 12 și 13 ani, despre importanța vaccinării HPV.

România se situează pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Statisticile arată că, în ultimii 20 de ani, țara noastră a avut cea mai ridicată mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, din Europa, cu  o rată de 6,3 ori mai mare decât media statelor din Uniunea Europeană. În Bihor există, potrivit statisticilor primite de la Inspectoratul Școlar Județean, 5.925 de fete de clasele a șasea și a șaptea, care ar putea beneficia în noiembrie de vaccinul HPV, dacă părinții lor vor înțelege importanța vaccinării. Anul trecut în Bihor au fost vaccinate doar 105 fete, de clasa a IV-a.

Campanie de informare

Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor și Liana Antal, managerul Spitalului de Obstetrică – Ginecologie Oradea, au vorbit în această dimineață despre motivele pentru care campania de vaccinare HPV a fost un eșec și despre modul în care se va promova vaccinul în Bihor, în următoarele două săptămâni. Fetele de clasele a șasea și a șaptea vor beneficia în acest an de vaccin pentru prevenirea cancerului de col uterin, numai dacă rezultatele campaniei de informare vor arăta că există deschidere din partea părinților. Medici de familie și diriginți vor lua legătura cu familiile fetelor, pentru a le explica importanța și beneficiile vaccinării. Din păcate explicațiile nu vor putea fi date de un medic specialist în obstetrică – ginecologie, deși credibilitatea acestora ar putea fi mai mare. „Anul trecut ne-a povestit diriginta că ar fi bine să o vaccinăm pe fiica noastră. Nu am vaccinat-o, fiindcă am vrut să aflu părerea unui medic specialist. Mi-a fost frică să o expun unor riscuri”, spune Szasz Ilidiko, mama unei fete de 11 ani.



Vaccinarea poate preveni cancerul

Potrivit statisticilor, până la 80% dintre femei se vor infecta cu HPV de-a lungul vieții, iar 50 % dintre acestea cu tulpini care ar putea produce cancer de col uterin. Vaccinarea anti HPV și examenul citologic duc la o scădere de până la 94% a riscului de cancer de col uterin. Pentru femeile care și-au început deja activitatea sexuală vaccinul asigură protecție, dacă nu au fost încă infectate. Vârsta optimă pentru vaccinare este între 10 și 15 ani.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite