VIDEO Takumi Kato, un percuționist japonez în vogă, vine astăzi la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: Flickr
Sursa: Flickr

Unul dintre cei mai în vogă cântăreţi de taiko (tobe tradiţionale japoneze) Takumi Kato (29 de ani), va concerta mâine, 27 noiembrie, cu începere de la ora 19.00, la Liceul Greco-Catolic, de pe strada Iuliu Maniu nr.5. Astăzi, artistul se va întâlni cu iubitorii culturii japoneze la Librăria Gutenberg, începând cu ora 17.00.

Concertul susţinut de Takumi Kato sub titlul "Misterul tobelor japoneze" face parte din turneul din 2010 al artistului care cuprinde spectacole susţinute în: Statele Unite (Chicago și Pittsburgh), România (Bucureşti şi Oradea) şi Croaţia (Zagreb). Prin acest turneu, Kato promovează muzica tradiţională japoneză redată cu ajutorul instrumentelor de percuţie cunoscute sub numele de taiko (tobe tradiţionale japoneze).

Orădenii, inițiați în misterul tobelor japoneze

Înainte de concertul pe care-l va susține la Oradea, Takumi Kato îi va iniția pe orădeni în tainele tobelor japoneze. "Concertul de la Oradea va fi precedat de un workshop desfăşurat Liceul Greco-Catolic între orele 16.30 şi 18.30. Evenimentul este precedat de o întâlnire cu cititorii şi iubitorii culturii japoneze, „Seara Kawabata", în Librăria Gutenberg, strada Mihai Pavel nr. 4, care va avea loc astăzi, începând cu ora 17.00. În cadrul acestui workshop, Takumi Kato, îşi va demonstra abilităţile de percuţionist şi îi va invita pe câţiva dintre membrii audienţei să participe la o reprezentaţie interactivă pentru a-i introduce în tainele tobelor japoneze. Participanții au fost aleși în funcție de interesul lor pentru instrumentele de percuție", a se arată într-un comunicat de presă. Evenimentul este organizat, în România, de Centrul de Studii Româno-Japoneze (CSRJ) de la Universitatea Româno-Americană, de Creative Library și de J-Wind Creative Consultants, iar în Oradea, de Caritas Eparhial Oradea şi Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret Arcadia.

Cea mai mare tobă taiko, la Oradea

În cadrul reprezentaţiilor din România, Takumi Kato va interpreta compoziții proprii, folosind taiko de diverse mărimi, precum și oodaiko (cea mai mare tobă taiko, având un diametru de 1,60 m). Kato este câștigătorul secțiunii de oodaiko la Concursul Internațional de Tobe Japoneze, desfășurat la Tokyo în 2008 și este considerat a fi unul dintre cei mai talentați interpretați din lume la acest instrument. Evenimentul este precedat de o întâlnire cu cititorii şi iubitorii culturii japoneze, "Seara Kawabata", la Librăria Gutenberg, vineri 26 noiembrie, de la ora 17.00. Intrarea la întâlnirea cu cititorii, workshop şi concertul susţinut de Takumi Kato este liberă.

Muzica, simbol al păcii

Născut în 1981, orașul Ena, prefectura Gifu, Japonia, Takumi Kato sA fost atras de muzică încă din copilărie, dar prima lui întâlnire cu tobele japoneze (taiko) a fost în liceu. În perioada studenției a vizitat în repetate rânduri America. Fiind în America la aceea dată, Takumi a simțit îndeaproape suferințele victimelor și oroarea atacului terorist de la 11 septembrie. Drept urmare a început să vadă muzica, tobele japoneze ca un simbol al păcii.

Cunoscut și apreciat în SUA

Începând cu anul 2004, timp de 2 ani, a fost ucenic la Fundația culturală Kodo, fundație care își propune atât să păstreze tradiția tobelor japoneze cât și să caute noi forme pe care sunetele produse de acestea o pot lua. După perioada de ucenicie s-a reîntors în SUA unde a ținut concerte în numeroase locuri. În august 2008 a câștigat cel de-al 7-lea Concurs Internațional de tobe japoneze din Tokyo, la secțiunea oodaiko ( tobe japoneze de dimensiuni mari) desfășurat la Teatrul Aoyama. În 2009 a înființat propriul studio intitulat "Nukumori no mori -Pădurea căldurii".

Pe viitor plănuiește să susțină un concert de taiko, solo, la Carnegie Hall, New York. „Am început să văd cum țelul meu în viață pare din ce în ce mai realizabil, zidul pe care trebuie să-l depășesc se află în fața mea. Pentru a-l putea depăși am nevoie de mai multă înțelegere și de mai mult ajutor din partea dumneavoastră. Vă rog ca și de acum în colo să mă sprijiniți. Am de gând să-mi trăiesc din plin viața, pentru a-mi putea vedea visul și dorințele împlinite", a spus Takumi despre planul său.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite