Oradea: VIDEO Parcul Natural Apuseni este premiat astăzi la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: VIDEO Parcul Natural Apuseni este premiat astăzi la Bruxelles
Oradea: VIDEO Parcul Natural Apuseni este premiat astăzi la Bruxelles

Parcul Natural Apuseni va fi premiat astăzi la Bruxelles, în cadrul Galei Eden 2009, fiind desemnat destinație turistică de excelență.

CITEȘTE ȘI

Carne bio și gospodării țărănești mărci made în Parcul Natural Apuseni

În acest fel Comisia Europeană promovează destinațiile turistice de o anumită valoare pe diferite domenii. "Valoarea locurilor din Bihor, Cluj și Alba a fost recunoscută în fața unor obiective ca Retezat, Delta Dunării, Maramureș sau Rodna”, spune directorul Parcului Natural Apuseni, Alin Moș. El precizează că acest titlu trebuie să-i determine atât pe factorii de decizie cât și pe locuitorii din zonă să se gândească cu mai multă responsabilitate la parc și la conservarea lui.
Ca urmare premiului oferit de CE, parcul va beneficia și de un film de prezentare, care a fost făcut în zona comunei Gîrda de Sus, cunoscută mai ales pentru Ghețarul de la Scărișoara. Filmulețul va fi prezentat astăzi în premieră, urmând a fi difuzat pe mai multe site-uri și televiziuni din Europa. 

Filmul va fi postat pe www.edenineurope.eu

„Clipul, cu o durată de trei minute, va fi postat pe site-ul www.edenineurope.eu şi va fi pus gratuit la dispoziţia Administraţiei Parcului Natural Apuseni pentru activităţi de promovare. De asemenea, aria protejată va fi promovată pe site-ul oficial EDEN, unde va avea o pagina proprie şi va fi inclus în Reţeaua Destinaţiilor Europene de Excelenţă, care facilitează schimbul de experienţă în vederea dezvoltării durabile“, se într-un comunicat de presă. 

Destinații turistice de excelență

Parcul Natural Apuseni se întinde pe o şi suprafaţa de 75.784 ha, pe trei județe, Bihor, Cluj și Alba. Printre obiectivele turistice din parc se numără Peștera Piatra Altarului, Ghețarul de la Scărișoara, Cetățile Ponorului, Peștera Urșilor, Zona Băița Bihor.  

Proiectul EDEN „European Destinations of Excellence“ a fost lansat în 2006 de Unitatea de Turism a CE şi vizează obiectivele majore ale politicii europene din domeniul turismului: durabilitate, redirecţionarea fluxurilor de turişti către destinaţii netradiţionale sau crearea de reţele între participanţii la sectorul turistic.

Membru al Cartei Europene

Parcul Natural Apuseni ar putea deveni și primul parc din Europa de Est membru al Cartei Europene a Turismului Durabil în Ariile Naturale Protejate. Asta înseamnă că parcul va atrage mai mulți turiști, bani europeni, dar și serviciile oferite de operatorii de turism vor fi de o mai bună calitate. Aceștia vor fi sprijiniți în instruirea și calificarea personalului, în atragerea de fonduri europene și în dezvoltarea afacerii lor, însă principala condiție este să păstreze tradițiile locurilor.  În prezent carta are 60 de membrii, toți din Europa de Vest.

Depresiunea Horezu a fost destinaţia românească premiată anul trecut în cadrul tematicii „Turismul şi patrimoniul cultural imaterial“.  VIDEO cu Depresiunea Horezu.

Citește duminică în Adevărul un amplu reportaj din zona Gîrda de Sus, acolo unde a fost făcut filmulețul de prezentare al Parcului Natural Apuseni.

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite