Oradea: Utilități de 18 milioane de euro, în parcul industrial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Utilități de 18 milioane de euro, în parcul industrial
Oradea: Utilități de 18 milioane de euro, în parcul industrial

Parcul Industrial Eurobusiness va găzdui trei întreprinderi din oraș, ajutând la eliberarea spațiului urban. Și-au anunțat intenția de a se reloca, în parcul industrial, companiile Aura, Congips și Perind. Informația a fost făcută publică în această după-masă, în sala mare a primăriei, de către Marcel Boloș, director al Direcției de Dezvoltare Durabilă din cadrul Primăriei Oradea. 

Planul Urbanistic Zonal cu privire la parcul industrial a fost supus astăzi dezbaterii publice, discutându-se despre reţelele de utilităţi publice şi popularea parcului. Acesta se va întinde pe o suprafață de 121,29 hectare, fiind situat între două terenuri care vor fi restituite foștilor proprietari. „Avem 16 loturi, cu 116 parcele. Sperăm să ajungem la ocuparea completă a parcului, în următorii doi-trei ani”, a spus Marcel Boloș. Parcul va fi împărțit în trei zone, dintre care una de relocare, fapt ce va stimula dezvoltarea urbanistică, prin eliberarea spațiilor ocupate de întreprinderile din oraș. Marcel Boloș a ținut să sublinieze că relocarea întreprinderilor, în astfel de parcuri industriale, reprezintă o rețetă a cărei funcționalitate a fost deja demonstrată în alte state europene. Investitorii așteptați, fie ei străini sau din România, vor trebui să înceapă construcțiile, din propriile fonduri, sau din finanțări comunitare.

Utilități de 18 milioane de euro
Municipalitatea îi ajută cu asigurarea rețelei de utilități, pentru care va contracta o finanțare nerambursabilă, din fonduri europene. „Circa 18 milioane de euro vom investi în rețeaua de drumuri interioare, rețeaua de apă și de canalizare, de alimentare cu energie electrică”, a precizat Marcel Boloș. Obținerea celor 18 milioane este aproape sigură. „Finanțarea este 95% sigură, fiindcă axa este ocupată doar 14% și noi depunem proiectul în două săptămâni. Iar regula de acordare este primul venit, primul servit”, a explicat acesta. Termenul de realizare pentru aceste rețele este 2012, însă vor exista termene intermediare. „Hotărâtor pentru dezvoltarea parcului va fi numărul de investitori”, a spus Delia Ungur, administratorul parcului industrial. Marcel Boloș a ținut să precizeze că fiecare investitor va putea obține finanțarea europeană pentru clădiri și echipamente, cu excepția celor care ajung în parc prin relocare. Acesta a mai spus că până și studiul de fezabilitate pentru proiectul rețelelor de utilități a fost realizat din finanțare externă. Parcul Eurobusiness va fi unul nepoluant, din cele 121 hectare, nouă urmând să rămână spații verzi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite