Oradea: Biserica mănăstirii Ursulinelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Biserica mănăstirii Ursulinelor
Oradea: Biserica mănăstirii Ursulinelor

A fost construită în aceeași perioadă cu primele clădiri ale mănăstirii Ursulinelor Biserica monument istoric aparținând mănăstirii Ursulinelor ”Sf. Ana” a fost construită în anul 1772, în stil neogotic și a fost  fondată de canonicul Stephanus Szentzy.

În episodul de azi al Campaniei “Poveștile Oradei Mari” vă prezentăm biserica mănăstirii Ursulinelor, o clădire moment din categoria B. Biserica situată pe strada Republicii, vizavi de Librăria Humanitas, a fost construită în stil romantic și baroc în 1774. Potrivit lucrării lui Peter I. Zoltan “Nagyvarad muemlek epuletei” biserica a fost construită în aceeași perioadă cu primele clădiri ale mănăstirii Ursulinelor. Lăcașul de cult a fost sființit în 29 octombrie 1774. În perioada barocă turnul era din lemn.

Proiectantul necunoscut

La fel ca și în cazul mănăstirii Ursulinelor atât numele proiectantului cât și al executantului sunt necunoscute. Construcția a suferit repetate modificări și adăugiri, după 1774, astfel că înfățisarea ei actuală datează de prin 1885, când întreg etajul dinspre strada Republicii a primit trăsăturile specific stilului neogotic.  Datorită lui Gyorffy Laszlo și biserica a fost transformată. Biserica are hramul Sfânta Ana.  În lucrarea citată mai sus se arată că în vremea marilor transformări, în decembrie 1905, Sztarill Ferenc a realizat proiectul pentru lărgirea bisericii și pentru fațada lăcașului de cult, dar datorită unor cauze necunoscute, transformarea nu s-a mai făcut. Ultima dată a fost renovata recent.

Descriere
În 1858 “ în locul turnului cel mic de lemn, în partea dreaptă s-a construit un turn din piatră […]. Fațada a primit un aspect gotic datorită porții cu un unghi ascuțit, deasupra cu rozeta de sticlă, cu frontonul în trepte, cu turnul, cu cele patru ferestre și motivele decorative modeste care caracterizau gusturile celei de-a doua jumătăți a secolului IX, pseudo gotice, care erau caracteristice episcopului Szaniszlo, în Oradea”, a stabilit Biro Jozsef. Elementele stilului gotic  aparține forma simplistă de pe fațada bisericii, ca de exemplu ancadramentul porții de intrare. În peretele porții apare o tăbliță cu scris în latină care amintește de constructorul bisericii, și anul construcției. Liviu Borcea scria în Memoria Caselor că pe zidul bisericii, în stânga intrării, la circa 1,20 metri de sol, este o plăcuță care precizează că până la acest nivel s-au ridicat apele revărsate ale Crișului, la 13 august 1851, în cartierul Olosig. Interiorul bisericii cu o singură nava, este împărțit în trei secțiuni: intrarea, bolta înfundată de deasupra intrării, partea centrală cu bolta și sanctuarul. Biserica are o lungime de 15 metri și o lătime de 7,2 metri.
 
Casetă Mănăstirea Ursulinelor
Biserica aparține de Mănăstirea Ursulinelor, clădirea care adăposește azi Liceul Ady Endre. Istoria clădirii a început odată cu stabilirea ordinului călugărițelor ursuline la Oradea, în septembrie 1772. În unul dintre corpurile clădirii a fost găzduit Casino-ul orășenesc în a doua jumătate a veacului trecut. Mănăstirea a adăpostit încă de la început o școală de fete, care până în 1858 nu a avut decât clase primare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite