Oradea: Universitatea Oradea ia măsuri pentru a depăși criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul Universității Oradea a aprobat un plan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor, astfel încât să depășească actuala criză economic.

„În luna mai am primit cu 20% mai puțin puține fonduri decât în contractual instituțional. Din 56 de milioane de lei, am primit doar 48. Am reușit să plătim toate salariile, dar trebuie să ne pregătim pentru orice”, spune Crina Gherlea directorul economic al universității Oradea.
Planul aprobat de Senat prevede ca în următoarea lună să fie identificate toate domeniile la care pot fi făcute reduceri de cheltuieli și să înceapă economia. În prima etapă se dorește reducerea cheltuielilor de transport, a risipei de apă, energie electrică și apă geotermală, reducerea cu 25% a cheltuielilor fiecărei facultăți, obținerea unor venituri suplimentare din sala de sport, cabana de la Stâna de Vale, tipografie și alte surse de venit. „Dacă va fi nevoie vom amâna plata drepturilor profesorilor implicați în admitere până în trimestrul patru, apoi vom amâna plata cu ora, iar în caz de forță majoră vom plăti drepturile salariale în mod proporțional cu disponibilitățile bănești”, a precizat rectorul Cornel Antal.

Se amână reparații

Mai multe lucrări de reparații vor fi amânate. „Anul acesta déjà am oprit câteva lucrări la înțelegere cu constructorii. Am plătit cât au efectuat și vom relua după ce vom avea din nou bani”, precizează rectorul Antal. Vor rămâne nereparate deocamdată Corpul B și Corpul C, un punct termic și alte câteva lucrări de mai mici dimensiuni.
Cea mai afectată de criză este însă biblioteca Universității. Aceasta trebuia să fie gata de circa șase ani, dar din cauza ritmului de finanțare, abia în ultimii doi ani lucrările au evoluat mai alert. „Pentru bibliotecă trebuie să găsim o soluție, chiar dacă va fi una improvizată, astfel încât din toamnă să funcționeze în noul sediu”, spune rectorul Cornel Antal. 40% din volumul de carte al Bibliotecii Universității este împachetat și așteaptă mutarea.
Și lucrările la cămine vor trena. „Dacă am primi bani, căminele ar fi gata la timp. Din 1998 se tot lucrează la ele. Probabil vom mai aștepta un pic”, spune resemnat rectorul.

Nu cresc taxele stabilite

Criza economică nu va contribui la majorarea taxelor de școlarizare. „Legal, avem dreptul să modificăm taxele până în 15 septembrie. Le-am stabilit odată. Nu vrem să le mai modificăm”, spune rectorul, liniștindu-i pe viitorii studenți.
Taxele  de școlarizare au fost stabilite în urmă cu o lună de Senat, între 1.500 și 5.000 de lei, în funcție de facultate și specializare. Taxa de înscriere și de contestație este 130 de lei, iar taxa de înmatriculare a fost stabilită la o sută de lei. Candidaților li se reamintește că trebuie să confirme locul ocupat prin concurs, în caz contrar acesta urmând să fie ocupat de următorul clasat. Perioada de confirmare este diferită, fiind stabilită de fiecare facultate în parte.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite