Oradea: Universitatea Oradea aruncată în aceeași oală cu Spiru Haret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Universitatea Oradea aruncată în aceeași oală cu Spiru Haret
Oradea: Universitatea Oradea aruncată în aceeași oală cu Spiru Haret

Rectorul Cornel Antal crede că președintele Traian Băsescu a fost influențat de comentariile răzbunătoare ale fostului decan Mircea Ifrim.

Președintele României a spus marți că Universitatea Oradea (UO) este echivalentă a Universității Spiru Haret, amintind de falsuri în diplome, în doctorate și masterate. Întrebat cum afectează o astfel de afirmație imaginea UO, Cornel Antal, rectorul universității, a afirmat că problemele legate de diplomele false aparțin trecutului și că este trist faptul că noul colectiv, tânăr, al UO, suferă din cauza scandalurilor apuse. „Problemele cu diplomele false au fost cu șase ani în urmă. A fost vorba despre 26 de diplome pentru studii aprofundate, echivalentul masteratelor de azi. Afirmațiile președintelui au la bază intervențiile lui Mircea Ifrim, fostul decan al Facultății de Medicină și Farmacie, care de când și-a pierdut funcția, se răzbună pe universitate“, explică rectorul UO. Cornel Antal a spus că fost vizitat recent de Mircea Ifrim, care i-ar fi spus că este bucuros că a reușit să ajungă la Traian Băsescu. Rectorul a recunoscut că, în urmă cu două săptămâni, i-a trimis o informare președintelui, în care i-a prezentat situația UO. „Este interesul lui Ifrim, pentru răzbunare. O afirmație de acest gen periclitează imaginea învățământului de stat, în general”, a spus Cornel Antal.

Prejudiciu de imagine

Acesta consideră total nedreaptă asocierea UO cu o universitate ca Spiru Haret. Ioan Horga, decan la Facultatea de Istorie-Geografie, a precizat că diplomele care s-au acordat, pe partea de doctorat, au fost validate de comisii naționale, superioare. „Una este Spiru Haret, alta este Universitatea Oradea. Este o distanță mare între cele două”, crede Ioan Horga.

Ifrim contraatacă

Mircea Ifrim, vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale, spune că nu este vorba despre răzbunare. Acesta precizează că Oradea este singurul oraș unde s-a dovedit falsitatea unor diplome, documente care nu au fost anulate, din 2006, de când au fost descoperite. „Mă bucur că șeful statului sesizează acest fapt, cu care mă lupt de trei ani”, spune Mircea Ifrim. Acesta afirmă că între anii 1998 și 2006, la UO au fost eliberate peste 200 de diplome false. „De atunci diplomele românești nu sunt recunoscute în Italia, în domeniul medical. Ni se spune să nu le trimitem criminali cu diplomă”, atrage atenția Ifrim. Fostul decan nu crede că lucrurile s-ar fi schimbat la UO, din 2006 încoace. „Italienii continuă să ia diplome de la Oradea, chiar dacă nu vorbesc engleză sau română”, spune Ifrim. Acesta recunoaște că în urmă cu trei săptămâni i s-a adresat în scris președintelui Traian Băsescu și că a apărut la OTV, la emisiunea lui Dan Diaconescu, pentru a reuși să atragă atenția acestuia asupra UO. În ceea ce-l privește pe Cornel Antal, Mircea Ifrim crede că rectorul ar fi trebuit să fie primul care să fi solicitat Ministerului Învățământului anularea diplomelor false.

Declarațiile președintelui

Traian Băsescu a comparat Universitatea Oradea cu Spiru Haret "Ca om care a citit toată expertiza Comisiei prezidenţiale, vă pot spune că victime ale falsului în diplome, în doctorate, în masterate sunt şi cei de la stat, nu numai cei din sectorul privat. Iar Oradea, Târgu Jiu, mai nou Alexandria, Universitatea de Medicină din Iaşi sunt echivalentele lui «Spiru Haret», oricât nu v-ar plăcea să auziţi acest lucru", a spus ieri Traian Băsescu, pe tema "Reforma structurală a societăţii româneşti. Modernizarea României prin educaţie", la Palatul Parlamentului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite