Universitatea din Oradea, performera „Acţiunii Jean Monnet" în România în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Horga
Ioan Horga

În fiecare an, Comisia Europeană finanţează proiecte de dezvoltare a învăţământului şi a cercetării academice în domeniul integrării europene, prin programul Jean Monnet. Anul acesta, din cele patru proiecte româneşti aprobate spre finanţare, trei sunt din Oradea.  În ultimii zecei ani, Universitatea din Oradea a câştigat în total 15 proiecte, fapt ce o clasează pe locul întâi din ţară.

Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, a prezentat miercuri performanţa Universităţii din Oradea de a beneficia de trei proiecte „Jean  Monnet" declarate câştigâtoare  de către Comisia Europeană, în iulie 2011, din cele patru câte i-au revenit României. „Activitatea unor cadre didactice din domeniul relaţiilor internaţionale şi studii europene sau din domeniul ştiintelor economice implicate în predarea şi cercetarea aspectelor europene a dovedit că performanţa din 2011 nu este întâmplatoare", a spus Ioan Horga. Centrul European de Excelenţă „Jean Monnet" de la Oradea a afost înfiinţat în 2005, în România mai existând astfel de centre la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. De altfel, Universitatea din Oradea este singura universitate din ţară care a avut două catedre „Jean Monnet" în aceeaşi unitate (prof. Ioan Horga şi prof. Ovidiu Ţinca).

Tinerii, promovaţi

Universitatea din Oradea a ajuns să aibă cel mai mare număr de module „Jean Monnet" din ţară (8), ale profesorilor  Anca Dodescu, Mihai Berinde şi Adriana Giurgiu  de la Facultatea de  Ştiinţe economice, ale unor cadre didactice tinere de la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene - Luminiţa Şoproni, Cristina Dogot, Mircea Brie,  iar din 2011 Dorin Dolghi şi Adrian Popoviciu.

Cercetare

Printre proiectele finanţate anul acesta se numără cel depus de către colectivul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, coordonat de prof. Ioan Horga, intitulat „Iniţiative şi Constrângeri în construcţia evolutivă a frontierelor europene" în cadrul liniei de finanţare Multilateral Research Group. „Este singurul proiect de acest tip câştigat de o universitate românească  până în prezent şi este finanţat cu 80.000 de euro, pe parcursul a doi ani", a spus Ioan Horga. Proiectul numără 17 parteneri din 14 ţări: Belgia, Cipru, Grecia, Germania, Franţa, Italia, Luxemburg, Moldova, Polonia, Portugalia, Rusia, Spania, Ungaria şi Ukraina şi care aduce foarte multă valoare în cunoaştere.

Reţea internaţională

Programul Jean Monnet este acum prezent în 68 de ţări din întreaga lume şi mai mult de 760 universităţi oferă cursuri Jean Monnet, ca parte a programelor lor. Programul Jean Monnet reuneşte o reţea de 1.600 de profesori, care predau pentru 250.000 de studenţi în fiecare an.În anul 2011 s-au finanţat 160 de proiecte, dintr-un total de 617 aplicaţii depuse. Din România au fost selectate 4 proiecte, două de tip European Module, unul Multilateral Research Group, iar altul Jean Monnet Chairs Ad Personam, Universităţii din Oradea revenindu-i onoarea de a gestiona trei dintre acestea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite