Un nou val de concedieri îi pândește pe funcționarii din cadrul Primăriei Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul a anunțat câteva măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor
Primarul a anunțat câteva măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor

Primarul Ilie Bolojan a anunța că municipalitatea va trebui să ia câteva măsuri drastice pentru a reduce cheltuielile în 2010. Bolojan nu exclude posibilitatea de a concedia o parte din angajații Primăriei și din angajații instituțiilor subordonate municipalității. Decizia finală va fi anunțată la începutul lunii martie

Primarul Ilie Bolojan și-a arătat astăzi în cadrul unei conferințe de presă îngrijorarea în legătură cu bugetul de care va dispune primăria în 2010. "Anul aceasta va fi o adevărată provocare pentru noi. Va trebui să realizăm o reducere a cheltuielilor, să creștem bugetul investiții lor și să obținem  bani din fonduri europene." explică Bolojan.

Reduceri de personal

Bolojan spune că funcționarea efectivă a Primăriei îi costă pe orădeni 220 de milioane de lei pe an. Aceștia sunt banii proveniți din taxele achitate de contribuabili. Din veniturile respective 12, 5 procente ajung la cheltuielile cu personalul primăriei și instituțiile subordonate acesteia.  "La finele anului trecut am redus numărul angajaților de la 968 de oameni la 735 de oameni, în trei valuri", spune primarul. Estimările pentru 2010 nu sunt deloc îmbucurătoare: " Se va reduce din personalul fiecărei instituții în parte. Există suprapuneri și paralerisme care trebuie eliminate" afirmă Bolojan. Primarul a luat decizia de a elmina angajați din toate instituțiile pentru a evita absorbirea serviciilor descentralizate. În plus, Guvernul a propus o structură a resurselor umane în care numărul de angajați să fie stabilit în funcție de populația fiecărui oraș. "Vom elimina paralelismele. Acolo unde există posturi de juriști la mai multe departamente spre exemplu, responsabilitatea va fi preluată de Departamentul Juridic și astfel se reduc posturi".  Chiar dacă pentru Oradea bugetul nu va fi finalizat până la finele lunii februarie, primarul estimează că numai din cadrul primăriei vor fi dați afară aproximativ 80 de angajați în acest an.

Funcționarii nepotismului

Bolojan a mai explicat că  unii dintre directori opun rezistență în fața concedierilor propuse. „ Unii dintre directori au salvat anul trecut angajați ținând cont de gradul de rudenie nu de perfomanță. Eu nu zic că toți nepoții sunt incapabili. Însă trebuie să avem funcționari care se angajează în urma unui examen corect de ocupare a postului și care rămân angajați pentru că dau dovadă de profesionalism", a precizat Bolojan.

Reduceri de cheltuieli
Primarul a mai anunțat că se vor reduce la maxim și cheltuielile strict administrative, începând cu utilitățile. De asemenea creșele și grădinițele din subordine vor primi în această săptămână un plan de cheltuieli calculate în funcție de numărul de copii pe metru pătrat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite