Oradea: Ciur - Izbuc, peșteră demnă de patrimoniul UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Ciur - Izbuc, peșteră demnă de patrimoniul UNESCO
Oradea: Ciur - Izbuc, peșteră demnă de patrimoniul UNESCO

Peștera Ciur-Izbuc, de lângă Roșia, unde se găsesc peste patru sute de urme ale omului preistoric, îndeplinește condițiile pentru a face parte din patrimoniul UNESCO, potrivit unor specialiști francezi.

CITEȘTE ȘI

Francezii amenajează peşterile din judeţul Bihor

Mai mulți specialiști francezi în domeniul speologiei, care vizitează peșterile din Bihor în această perioadă, în cadrul unui proiect de amenajare al cavităților inițiat de Consiliul Județean Bihor, au fost uimiți de frumusețea și patrimoniul istoric, arheologic și cultural al unor peșteri din județul Bihor. Aceștia sunt contrariați de faptul că țara noastră are asemenea bogății, care nu sunt însă incluse în patrimoniul UNESCO. "Au spus că sunt cel puțin două peșteri în județul Bihor care ar putea fi introduse în patrimoniul UNESCO", a declarat Viorel Lascu, președintele Federației Române de Speologie. Acesta a dat un singur exemplu în acest sens. Este vorba de Peștera Ciur-Izbuc. "Asta o putem facem publică pentru că este închisă publicului. A fost închisă în urmă cu zece ani din cauză că s-a distrus. În peșteră se află peste patru sute de urme de om, din Paleolitic", a spus Viorel Lascu. Din motive de securitate, celelalte exemple nu pot fi făcute publice.

Peștera Ciur-Izbuc este situată pe platoul carstic Runcuri. În 1965 exploratorii au găsit în peșteră primele urme plantare ale omului preistoric, din peșterile României. Peștera adăpostește peste patru sute de urme plantare ale omului preistoric și urme de viață și resturi scheletice ale ursului de caverna.  

Citește despre amenajările care ar trebui făcute în Peștera Urșilor, unică în Europa, pentru a se păstra în condiții bune  și  a nu se degrada în continuare din cauza afluxului de turiști, mâine în 

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite