Oradea: Afacere unică în țară, construită cu bani UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Afacere unică în țară, construită cu bani UE
Oradea: Afacere unică în țară, construită cu bani UE

O fabrică specială de cânepă funcționează profitabil, după ce producția a fost pornită cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile.

La Salonta există singura fabrică din România și printre puținele din lume, care se ocupă cu prelugrarea cânepei.
Totul a început de la o idée alimentată de o carte din Germania în care se vorbea  despre “planta minune” – cânepa-  şi întrebuinţările ei multiple, pe care actualul acţionar majoritar al fabricii Canah a citit-o. De acolo nu a mai fost mult până ce lucrurile s-au pus în mişcare. A urmat realizarea unui proiect pentru obţinerea de fonduri SAPARD. “Este foarte greu să obţii fonduri SAPARD, dar nu imposibil. Noi am apelat la o firmă de consultanţă care ne-a ajutat să facem un proiect reuşit. Normal că nu ne-a fost uşor, dar până la urmă merită. Unde mai există posibilitatea de a obţine bani nerambursabili în lumea asta?”, spune Oana Suciu, business development manager al Canah.


Începutul afacerii
Dar totuşi de la proiect şi până la construcţia în sine a mai fost cale lungă. Contractul cu SAPARD a fost semnat în 28 august 2006, iar de atunci şi până la finalizarea construcţiei, a mai trecut un an. Fabrica a fost finalizată la sfârşitul lunii martie 2007 la Salonta, judeţul Bihor, iar producţia efectivă a început abia în toamna aceluiaşi an. Toată investiţia a costat nu mai puţin de 5,6 milioane ron, din care 2.8 milioane ron au fost primiţi de la SAPARD, în trei tranşe. ”Tot ce înseamnă cânepa şi ce anume se poate face cu această plantă am învăţat de la zero. Am început cu seminţele pentru că, presupuneam noi, sunt mai uşor de procesat, comparativ cu procesarea tulpinei. Până la urmă ne-am dat seama că nu este uşor să procesezi  nici seminţele şi că ai nevoie de utilaje profesionale, care evident au fost foarte scumpe. Pentru seminţe de cânepă aveam nevoie de planta efectivă. Am încercat să colaborăm cu câţiva cultivatori de cânepă aproximativ doi ani, dar au intervenit tot felul de probleme neprevăzute care ne-au costat bani. Am renunţat la colaborarea cu ei şi am început să importăm. Preţul nu este cu mult mai mare decât cel cerut de cultivatorii români, dar seminţele sunt de calitate superioară.  Aşadar majoritatea cânepei o aducem din Franţa”, spune Oana Suciu.

Despre produse
Primele produse scoase din noua fabrică au fost uleiul de cânepă şi capsulele cu ulei pentru adulţi. Apoi au început să facă şi capsule de ulei pentru copii, cu concentraţie mai mică. După acestea au urmat seminţele decorticate, faina de cânepă, pudra proteică şi fibrele din seminţe de cânepă pentru detoxifierea colonului.
Uleiul de cânepă se obţine prin presarea la rece a seminţelor de cânepă şi are o culoare verde deschis, până la verde închis. Uleiul are un bogat conţinut de acizi graşi esenţiali, conferind un nivel ridicat şi complex de Omega 3 şi Omega 6. Se foloseşte în salate, paste, orez.  Capsulele sunt obţinute prin incapsularea uleiului de cânepă şi au aceleaşi proprietăţi ca şi acesta. Pudra proteică conţine 50% proteină completă şi este un supliment proteic de origine vegetală. Proteina din cânepă îi conţine pe toţi cei 21 de aminoacizi cunoscuţi, inclusiv pe cei 8 aminoacizi esenţiali. Fibrele din seminţe de cânepă curăţă colonul de toxinele acumulate şi previne formarea de noi depuneri. Produsele pot fi găsite în toate oreşele mari din ţară, în aproximativ 400 de magazine naturiste şi în câteva farmacii sau pe internet la online shop-ul special dedicate comenzilor de produse.
Fiind printre puţinii producători de produse pe bază de cânepă din Europa, Canah distribuie produse și în Italia, iar în Ungaria, Cehia, Germania exportă produse vrac, ca bază pentru diferite produse alimentare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite