Turiștii, atrași în Munții Pădurea Craiului cu rute tematice, case și mâncăruri tradiționale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei centre de vizitare și informare turistică, două trasee tematice noi și peste două mii de pliante de promovare și prezentare sunt mijloacele prin care Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD Bihor) vrea să atragă turiștii în Munții Pădurea Craiului.

Paul Iacobaș, reprezentantul CAPDD Bihor, ne-a informat că turiștii vor putea vizita o casă  tradițională din centrul comunei Roșia, școala generală din Gălășeni și școala generală din Vadu Crișului (spațiu pus la dispoziție de asociația Pro Rev), în cadrul proiectului „Natură pentru oameni" derulat de către CAPDD Bihor și proiectul „Rolul comunităţii în managementul unui sit Natura 2000", derulat de către Ecotop Oradea. „Ambele proiecte au fost finanțate de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, fiind derulate în perioada aprilie-octombrie 2010", a spus Paul Iacobaș.

Deschise în sezon

Centrele de vizitare vor fi deschise în perioada sezonului turistic (mai-octombrie) și vor oferi pe lângă informații turistice (hărți, pliante, broșuri, informații despre posibilitățile de petrecere a timpului liber) și informații despre biodiversitatea și peisajul caracteristic din aria naturală protejată inclusă în rețeaua europeană Natura 2000 . „În cadrul acestor centre se vor putea cumpăra și  produse locale tradiționale, de la gemuri, siropuri de fructe și lichioruri la produse de artă populară", a spus Iacobaș.

Pliante și trasee tematice

Tot în cadrul acestor proiecte au fost editate și tipărite 2.000 de pliante de promovare a sitului Natura 2000 și au fost realizate două rute tematice de descoperire și explorare a patrimoniului natural al zonei. Este vorba despre o rută tematică axată pe carst și peșteri (Platoul Carstic Runcuri şi Cheile Cuţilor din comuna Roșia) şi una axată pe floră spontană şi faună (zona Damiş Ponoraş, comuna Bratca). Rutele tematice pot fi parcurse de către toate categoriile de turiști, având o dificultate mică și o durată de aproximativ cinci ore. Panourile de informare și interpretare turistică de pe aceste trasee sunt în limbile română, maghiară și engleză.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite