Turism cu stele în casa ţărănească tradiţională din Bihor, unde timpul pare să se fi oprit în loc | adevarul.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

.uriştii au tot confortul la dispoziţie, plus peisajul de vis oferit de zona Roşia, la care se adaugă bucatele tradiţionale. Din păcate însă, casa ţărănească nu poate fi promovată prin agenţiile de turism, fiindcă nu poate fi clasificată.

Orădeanul Viorel Lascu a învăţat să recondiţioneze case vechi în anii '90 când, împreună cu un grup de prieteni francezi s-a ocupat de recondiţionarea unor case din zona Alsaciei (Franţa). „Refăceam case vechi, din lemn, construite în urmă cu sute de ani. Cea mai veche dintre case era din anul 1600. Atunci am învăţat să lucrez cu lemnul şi am făcut o pasiune din asta. Pentru mine ocupaţia asta nu este o meserie", a conchis Las

Pădurea Craiului nu cucereşte turiştii doar cu peisajele de vis din zonă sau cu meşteşugurile practicate de localnici aşa cum au învăţat de la părinţi şi bunici. Bucatele tradiţionale gătite în gospodăriile ţărăneşti, cu produse bio, fac parte din atracţiile comunelor din zonă.

image

Ziua Pădurii Craiului

Meşteşugurile şi produsele tradiţionale din zonă sunt promovate la Ziua Pădurii Craiului, un eveniment anual. Proiectul aparţine Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, care doreşte să promoveze un turism responsabil.

Ţăranii din 20 de comune situate în zona Piatra Craiului îşi promovează produsele tradiţionale şi meşteşugurile pe bani europeni. Zona, una dintre cele mai pitoreşti din judeţ, va avea un târg anual, la care fiecare comună va fi reprezentată cu câte un stand, unde oricine va putea degusta şi cumpăra produse făcute după reţete vechi, cu materie primă din gospodăriile ţăranilor. Comuna cu cel mai bun stand va fi reprezentată la un târg anual organizat în Franţa, unde va promova atât zona, ca destinaţie turistică, precum şi produsele tradiţionale pe care le are.

Pe cont propriu

Potrivit Mariei Tătar, în Bihor există peste 200 de pensiuni clasificate, cele mai multe fiind de trei margarete.  În privinţa modului în care Ministerul Turismului şi Dezvoltării promovează investiţiile în turismul rural, Maria Tătar a spus că, în luna ianuarie, ANTREC  a înaintat un memoriu ministerului, pentru a cere sprijin în promovarea programelor speciale, de genul „Vacanţa la ţară". Cum Ministerul Turismului nu a răspuns memoriului, acesta a fost revizuit şi trimis din nou, în urmă cu două săptămâni. Deocamdată, statul le-a oferit investitorilor în turism acces la fondurile de investiţii în turismul rural. „Mai departe, depinde de fiecare, cum ştie şi poate să se promoveze",  a spus Maria Tătar. Aceasta a specificat că, în materie de promovare, investitorii se pot ajuta singuri, prin proiecte de dezvoltare a resurselor umane, cursuri de calificare, finanţate din fonduri europene.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite