EXCLUSIV O femeie de 40 de ani din Bihor a salvat șase vieți de dincolo de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toth Gyula, verişorul donatoarei, spune că gestul de a salva vieţi i s-a părut firesc
Toth Gyula, verişorul donatoarei, spune că gestul de a salva vieţi i s-a părut firesc

Ildiko Gyokeres a trăit modest 40 de ani înr-un sat din Bihor. Muncea foarte mult la o fabrică de confecţii din Oradea şi ajungea aproape întotdeauna frântă de oboseală acasă. Orice efort era însă mic în comparaţie cu dragostea pentru fiica ei, pentru care trăia. Cât timp putea să-i asigure necesarul, viaţa ei, asa grea cum era, îi aducea mulţumire.

Femeia putea, în simplitatea şi sărăcia ei, să aducă bunătate în vieţile tuturor cunoscuţilor, asta spun acum vecinii despre ea. Acum câteva zile destinul a luat o turnură fatală pentru Ildiko Gyokeres. A murit subit în urma unui anevrism cerebral. De dincolo de moarte, soarta femeii a fost să devină salvarea vieţii unor semeni bântuiţi de spectrul sfârşitului. A devenit donator de organe, pentru că aşa au decis rudele ei, care ştiau că este de acord cu asta, pentru că aşa a trăit toată viaţa, ca un om care i-a ajutat pe cei aflaţi în necaz.

Din puţinul pe care îl avea, Ildiko Gyokeresi îi ajuta pe cei aflaţi într-o situaţie dificilă. Gestul familiei nu a şocat niciun cunoscut.

CLICK aici pentru galerie foto din satul donatoarei

„Era o femeie extraordinară. Niciodată nu ne-am certat. Niciodată nu a spus o vorbă rea despre nimeni din sat. De câte ori am avut nevoie de ceva, mă ajuta din puţinul pe care îl avea. Aşa era Ildiko”, a spus cu lacrimi în ochi Bartok Agnes (foto jos), una dintre vecine. Cunoscuţii şi-au amintit că Ildiko nu a avut o viaţă uşoară. „Lucra la o fabrică de confecţii din Oradea. Era istovită când ajungea acasă, dar făcea totul pentru a-i asigura fiicei ei strictul necesar. Datorită ei, acum alţii vor avea o nouă şansă la viaţă”, a spus Pal Kalman, un sătean.

Al doilea caz de prelevare organe în 2010


Ildiko Gyokeresi a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean Oradea sâmbătă seara. „Este vorba despre o pacientă care a fost internată cu anevrism cerebral şi care se afla în moarte clinică. Duminică seara, familia şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe. După miezul nopţii, trei echipe de specialişti din Cluj Napoca, Tîrgu Mureş şi Bucureşti au prelevat cordul, rinichii, ficatul, cornea şi piele”, ne-a declarat Florin Bodog, managerul spitalului. Acţiunea este a doua de acest gen în Oradea. „Este al doilea donator din 2010. Prelevarea de piele constituie însă o premieră pentru oraşul nostru”, a spus Carmen Pantiş, coordonatorul Programului de Transplant.

"A fost dorința ei să salveze vieți și după moarte"



Deşi a trăit momente groaznice, familia femeii şi-a adus aminte de ultimele zile din viaţa acesteia. „Vineri a venit obosită de la lucru. Sâmbătă seara a spus că o doare capul. S-a aşezat în sufragerie să se uite la televizor şi i s-a făcut rău dintr-o dată. A fost anunţată Ambulanţa; intrase deja în comă. Când am ajuns la spital, am ştiut că nu se va mai trezi niciodată. Gestul de a salva alte vieţi mi s-a părut firesc. Am discutat şi cu medicii şi mi-am spus că dacă în acest fel putem să îi ajutăm pe alţii, trebuie să luăm decizia. Ar fi fost dorinţa ei”, ne-a povestit Toth Gyula, verişorul femeii.

Bartok Agnes a fost una dintre sătencele care a beneficiat de ajutorul femeii

Familia donatorului ar dori să îi cunoască pe cei a căror viață s-a schimbat în urma operației de transplant

Copleşit de durere, verişorul femeii ne-a povestit că luna viitoare, Ildiko ar fi împlinit 41 de ani. Dacă ar fi să îşi dorească ceva anume, bărbatul a spus fără să clipească. „M-aş bucura să ştiu că cei care au primit în acest fel a doua şansă de la viaţă sunt sănătoşi. Mi-ar plăcea să îi ştiu bucuroşi”, a spus Toth Gyula.

CITEȘTE ȘI:
La Oradea a avut loc prima prelevare de piele de la o pacientă aflată în moarte clinică

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite