Fosta şefă de la ZOO Oradea a câştigat o primă luptă, în scandalul animalelor dispărute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daiana Ghender a fost concediată pentru abateri disciplinare şi „dispariţia” a peste 150 de animale
Daiana Ghender a fost concediată pentru abateri disciplinare şi „dispariţia” a peste 150 de animale

Instanţa a decis ca Daiana Ghender să primească banii care i-au fost reţinuţi ilegal din salariu, timp de două luni.  Fosta soţie a lui Cristian Tabără a câştigat o primă  luptă în războiul cu Administraţia Domeniului Public Oradea, sperând să ajungă să-şi reia postul de administrator.

Daiana Ghender, fosta şefă de la ZOO Oradea, a dat în judecată Administraţia Domeniului Public Oradea, după ce a fost sancţionată şi ulterior dată afară, imputându-i-se dispariţia a peste 150 de animale de la ZOO. Acesteia i s-a reproşat că nu a preluat gestiunea de la fostul administrator, însă instanţa a arătat acum că Ghender a avut motive întemeiate pentru a refuza preluarea unei gestiuni ţinute incorect. Administraţia Domeniului Public a fost obligată să-i restituie fostei soţii a lui Cristian Tabără banii reţinuţi din salariu, ca urmare a sancţiunilor care i-au fost aplicate, şi să i se plătească o mie de lei, cheltuieli de judecată.

Eliminată fără motiv

După ce i s-a tăiat de două ori din salarii, fosta soţie a lui Cristian Tabără a fost dată afară de la Zoo în luna mai a acestui an. Potrivit ADP, care administrează Grădina Zoologică Oradea, Daiana Ghender a fost concediată pentru abateri disciplinare şi „dispariţia" a peste 150 de animale, printre care cei 13 lei care au fost mutaţi în Yorkshire Wildlife Park din Anglia, pentru a trăi în condiţii decente, evenimentul fiind mediatizat în lumea întreagă, prin BBC. Fosta şefă a Grădinii Zoologice Oradea a contestat decizia de desfacere a contractului de muncă, susţinând că a fost „eliminată" fără vreun motiv întemeiat şi că nu a făcut decât să rezolve problema excedentului de animale de la Zoo. „Primăriile şi regiile consideră animalele bunuri, obiecte cu valoare pecuniară, nerespectând astfel legea grădinilor zoologice. Un contabil nu poate să decidă ce este mai bine pentru un animal şi o grădină zoologică, în locul unui specialist", a spus Daiana Ghender. Aceasta a subliniat că ADP Oradea trebuie să înţeleagă că animalele reprezintă valori inestimabile şi că aparţin patrimoniului. Florin Alexandru, purtător de cuvânt la ADP Oradea, a spus însă că desfacerea contractului de muncă al administratorului Zoo s-a realizat din motive disciplinare. „Daiana Ghender a fost recalcitrantă la controalele efectuate şi nu s-a prezentat în faţa comisiilor de disciplină, unde ar fi avut ocazia să se apere", a spus Florin Alexandru. „Nu s-au găsit acte pentru 13 lei, iar actele referitoare la alte peste o sută de animale lipsă au fost incomplete", a explicat Alexandru. Acesta a mai spus că Ghender a folosit autoutilitara RAPAS, în interesul propriu şi al asociaţiei SOS Zoo, şi că a lipsit nejustificat de la locul de muncă. Pentru aceste abateri, ADP Oradea i-a intentat la rândul său proces Daianei Ghender, acuzând-o că a prejudiciat fosta regie cu cel puţin 26.000 de euro, având în vedere faptul că o comisie de evaluare a stabilit în luna februarie că preţul estimativ al unui leu este de 2.000 de euro.

Proces în derulare

Florin Alexandru a ţinut să precizeze că hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă şi că procesul continuă. „Daianei Ghender i s-a dat dreptate numai parţial, în privinţa deciziei de a i se reţine 10 la sută din salariu, pentru că nu a preluat gestiunea. Ea a fost însă sancţionată şi pentru alte abateri", a spus Florin Alexandru. Ghender este optimistă însă că i se va face dreptate. „Dacă se dovedeşte că am fost concediată din rea-credinţă, este normal să-mi recâştig drepturile luate în mod abuziv, precum şi poziţia de administrator", a spus Daiana Ghender, care a precizat că următorul termen în proces este în luna septembrie. În cazul în care justiţia din România nu-i va face dreptate, orădeanca este hotărâtă să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului. „Nu am făcut decât să respect legea grădinilor zoologice", a subliniat Ghender.

Chichiţe legislative

Pentru a exemplifica absurditatea deciziilor conducerii ADP Oradea, fostul administrator de la ZOO Oradea a amintit faptul că i s-a reproşat „dispariţia" a 20 de şoareci. „Din cele 158 de animale aşa-zis dispărute, 20 au fost şoarecii cu care am hrănit şerpii din ZOO, pe parcursul unui an. Cum şerpii mănâncă şoarecii vii, nu aveam de unde să scot acte de necropsie pentru cei 20 de şoareci, pentru a putea să scad aceste animale din evidenţele contabile", a exemplificat Daiana Ghender.

Îngrijorată de soarta vacii Jana 

Planurile de modernizare a Grădinii Zoologice din Oradea prevăd micşorarea numărului de animalele domestice, astfel că, în scurt timp, aproape 500 de exemplare vor fi vândute la licitaţie. „Avm foarte multe animale domestice, care ne încurcă la lucrări şi pe care nu mai avem unde să le mutăm. Vrem să păstrăm doar exemplare care prezintă valoare biologică pentru grădina nouă", a spus Duna Ioszef, actualul adminsitrator de la ZOO Oradea. Daiana Ghender este oripilată la gândul că animale precum vaca Jana, care a devenit în ultimii opt ani o vedetă a grădinii zoologice orădene, vor fi vândute unor persoane care le-ar putea măcelări. „Fac tot posibilul să aduc la licitaţie o fundaţie din Austria, care să o cumpere pe Jana, pentru a o salva de la abator", a spus Daiana Ghender, care este convinsă că animalele de la ZOO vor ajunge pe mâna samsarilor de pe piaţă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite