Trenul spre stațiunea Băile Felix are magnet la orădeni cu chef de bălăceală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o jumătate de oră, cu 2.4 lei, navetiştii şi turiştii ajung cu trenul în staţiune. Călătoria cu trenul a devenit una dintre cele mai ieftine modalităţi de transport, între Oradea şi staţiunea Băile Felix.

Trenul care, de cinci săptămâni, circulă pe ruta Oradea – Băile Felix, a început să fure din clientela taximetriştilor orădeni, dar şi a autobuzelor care leagă cartierul Nufărul de staţiunea balneară. „Nu mai operăm curse între Gara Oradea şi Băile Felix. Nu  mai au cerere”, spune Şerban Gairm, unul dintre şoferii care îşi fac veacul în faţa gării, în căutare de clienţi. În doar 35 de minute, orădenii pot acum ajunge din buricul oraşului direct lângă piscinele şi pensiunile din Băile Felix şi Băile 1 Mai.


Ei nu trebuie să îşi mai bată capul cu schimbarea mai multor mijloace de transport sau să se teamă că ar putea fi suprataxaţi, de către vreun taximetrist. Cursele frecvente cu trenul sunt oportune pentru orădenii care lucrează în staţiune. „Sunt ospătar la o pensiune din Felix şi introducerea acestui tren mi-a redus din cheltuielile lunare de transport”, spune Dorel Luncan, un orădean. Biletul costă 2,4 lei, studenţii şi elevii beneficiind de o reducere de 50 de procente. Comparativ, preţul unui bilet pentru autobuzele care leagă Nufărul de Oradea este de doi lei, însă nu se aplică reduceri niciunei categorii de călători. Dacă un orădean sună la oricare firmă de taxi, pentru a solicita o cursă din centrul Oradei până în Băile Felix, i se spune că are de achitat între 25 şi 30 de lei.


În aşteptarea verii


Potrivit informaţiilor primite de la Iulian Gherescu, şef de tren, cele două vagoane, cu o capacitate de 40 de locuri fiecare, sunt utilizate în proporţie de 30 – 40 la sută. „Sunt sigur că numărul călătorilor va creşte imediat ce începe sezonul estival”, spune Gherescu. Kellemen Iosif, şef secţie călători Oradea, povesteşte că, până în prezent, cel mai mare număr de călători s-a înregistrat într-o zi de vineri, când în tren s-au aflat 66 de persoane.
„Cursa pe această rută a fost reluată după circa şapte ani de pauză, fiindcă au existat cereri din partea călătorilor”, informează Kellemen Iosif, reprezentantul companiei private care a investit în acest tren. 

Frecvenţă pentru navetişti

image


Automotorul circulă în fiecare zi, câte opt curse dus şi alte opt întors. Primul tren pleacă de la Oradea dimineaţa la orele 5.10, ajungând la Băile Felix, la orele 5.44. Următorul tren porneşte la orele 7.00. Ultima cursă a zilei este la 22.10, cu sosire în staţiune la ora 22.44.

Este mult mai practic şi mai ieftin să circuli cu trenul decât cu alte mijloace de transport.
Balogh Andras, mecanic

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite