Oradea: EXCLUSIVITATE: Centrul de Transfuzii Sanguine Oradea a intrat în grevă japoneză (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: EXCLUSIVITATE: Centrul de Transfuzii Sanguine Oradea a intrat în grevă japoneză (UPDATE)
Oradea: EXCLUSIVITATE: Centrul de Transfuzii Sanguine Oradea a intrat în grevă japoneză (UPDATE)

Conducerea CTS Oradea a anunțat azi, la 11.30, că întreg personalul centrului intră în grevă japoneză, pe termen nelimitat. Fiindcă salariile lor scad, în loc să crească - așa cum le-a primis Ministerul Sănătății, medicii, asistenții și chimiștii amenință să nu mai asigure permanența la centru, blocând operațiile chirurgicale din județ.

Ora 12.30

Ligia Burtă ne-a informat că, pentru a nu încălca legea, s-a renunțat la intrarea în greva japoneză, aceasta fiind înlocuită cu proteste, de asemenea, pe termen nelimitat.

Dacă nu li acordă sporurile cuvenite, angajații centrului își reduc programul de lucru, renunțând la a mai munci în weekend și pe timp de noapte. Conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine amenință astfel cu blocarea operaţiilor chirurgicale şi a altor intervenţii care necesită masă sanguină.

Blocaje în spitale
În Bihor nu se vor putea efectua intervenții chirurgicale în intervalul mai sus amintit, dacă Ministerul Sănătății nu răspunde cerințelor angajaților de la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS)Oradea, printre care aceea de a nu li se tăia sporurile. Ligia Burtă, directorul CTS Oradea, a anunțat că este decisă să ia anumite măsuri corective, fiindcă personalului din centru nu i se acordă, printre altele, sporul de tură.“Vom modifica programul de lucru. Instituția va rămâne închisă noaptea, între orele 21 și 7 dimineața, și în weekend, de vineri de la ora 21, până luni, la ora 7”, anunță Ligia Burtă, în calitate de conducător de unitate. Aceasta explică faptul că măsura vine ca urmare a condițiilor financiare necorespunzătoare.

Au protestat și miercuri
CTS Oradea asigură cantitatea necesară de sânge pentru toate intervențiile chirurgicale din Bihor, ne informează Ioan Giurgiu, liderul sindicatului Sanitas Bihor. Potrivit acestuia, normatorul presupune un colectiv de 42 de persoane, în condițiile în care la CTS Oradea lucrează doar 26 de salariați. După ce în urmă cu două săptămâni sindicatul a trimis sesizări către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Hematologie Transfuzională, neprimind un răspuns, 20 de medici și de asistente au protestat miercuri, timp de o oră, în fața CTS. “Protestul de miercuri nu a afectat bunul mers al instituției. Șase persoane au rămas la muncă, pentru a se asigura de acest lucru”, spune Ioan Giurgiu.

Fără sporuri
Acesta menționează că problemele angajaților nu sunt legate numai de salarizare, ci și de centrul de recoltare. “Când recoltezi sângele, nu știi ce se poate întâmpla. Te poți alege cu SIDA, cu hepatită și altele”, spune Ioan Giurgiu. Celor 26 de angajați nu li se asigură sporul de periculozitate, în cuantum de 15% din salariul de bază, sporul pentru HIV – de 50%, sporul de prevenire sanitară – 11%, de stres – 10%, şi nici sporurile legale pentru efectuarea muncii în zilele de sâmbătă, duminică şi în sărbătorile legale. Liderul Sanitas Bihor ne-a mai spus că angajații de la CTS Oradea lucrează opt ore pe zi, sâmbăta și duminica inclusiv. Banii pe care îi primesc, în mână, nu trec de 1.000 de lei, pe lună. O asistentă ne-a spus chiar că salariul ei nu depășește 800 de lei, deși de un an așteaptă să-i crească, în conformitate cu noile încadrări.

Impact
Deși angajații centrului consideră că unitățile spitalicești nu-și pot desfășura activitatea fără serviciul lor permanent, managerii spitalelor din Bihor nu intră în panică. “Dacă știm din timp, ne putem face rezerve din fiecare categorie de produs, pe perioadă scurtă”, Liana Antal, manager la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Oradea. Vorbele sale sunt contrazise însă de personalul CTS Oradea, care susține că maternitatea este principala unitate care solicită sânge, în situații de urgență. "Chiar azi-noapte, la ora 3, le-a trebuit, de urgență sânge. Rezervele nu sunt o soluție, mai ales când vine vorba de grupe de sânge rare", a spus o chimistă de la CTS Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite