Traficant de persoane, trimis în judecată după ce a racolat oameni pe care i-a dus la muncă în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Un traficant de persoane, a fost trimis în judecată de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea.

Gheorghe Buta Cordovan, în vârstă de de 46 de ani, din localitatea bihoreană Ineu, este acuzat că, în vara anului 2010 a recrutat de pe raza judeţului Bihor nouă persoane.În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că persoanele respective au fost racolate de către acesta sau la iniţiativa lui, transportate în Spania cu diferite mijloace de transport. Acesta îi caza în condiţii improprii, direct în câmp şi le supunea exploatării prin executarea unor munci în agricultură cu încălcarea normelor legale privind condiţiile de muncă, salarizare, sănătate, securitate şi durata programului de muncă, fără contracte de muncă.

 Totodată, munca prestată de persoanele exploatate nu a fost plătită, iar cele nouă persoane au fost lipsite de hrana corespunzătoare. Gheorghe Buta Cordovan nu a asigurat nici unei persoane oferte ferme de locuri de muncă, încălcând în acest mod dispoziţiile  cuprinse în legislaţia română, precum şi a dispoziţiilor legislaţiei spaniole aplicabilă în domeniul emigrării.

Victimele recrutate au fost persoane care nu aveau locuri de muncă în România sau care aveau probleme materiale, proveneau din familii cu mulţi copii, vulnerabile, fără studii, care au acceptat cu uşurinţă promisiunea unui loc de muncă în agricultură bine plătit în Spania.

"În urma probatoriului administrat în cauză, prin rechizitoriul întocmit la 29 mai a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a suspectului, pentru săvârşirea infracţiunii de  trafic de persoane în formă continuată.  Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au cooperat cu Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, fiind, totodată, solicitată o comisie rogatorie internaţională în Spania.Părţile vătămate s-au constituit parte civilă în proces faţă de B.C.G. cu suma totală de 18.550 Euro", a declarat Ioana Lascău, purtător de cuvânt al IPJ Bihor.

Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă o pedeapsă privativă de libertate cuprinsă între 3 şi 10 ani.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite