Tradiţiile bihorene, promovate în patru documentare care au cucerit Bucureştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul orădean Tudor Chirilă şi producătorul Emil Sauciuc au realizat patru filme care prezintă tradiţii unice din Bihor. Documentarele au fost difuzate la televizor şi s-au bucurat de o audienţă ridicată, fiind văzute chiar şi în Statele Unite ale Americiii. Toate acestea au atras premii din partea organizaţiilor cineaste.

„Târgul de la Negreni", „Ultima prescură", „Olăreasa de la Vama Sării" şi „Casa din munţi" sunt cele patru documentare care prezintă tradiţii din judeţul Bihor. Emil Sauciuc, preşedintele Asociaţiei Culturale EcoArt a contribuit la realizarea filmelui în calitate de producător. „Am început să lucrăm la filme din anul 2008. Scopul a fost de a imortaliza pentru generaţiile viitoare un mod de a gândi care e pe cale de dispariţie. Am vrut să conservăm tradiţiile şi datinile bihorene, pentru ca alţii în urma noastră să afle despre aceste lucruri minunate", spune Sauciuc.

Unul dintre cele mai intersante documentare a fost filmat în Bălnaca, un cătun din comuna Şuncuiuş. Aici trăieşte o bătrânică octogenară care coace prescură, în plină pustietate. „Nană Veronica are 80 de ani şi încă mai face prescuri. Practic, pentru noi a copt ultima prescură. Astfel de personaje sunt oameni adevăraţi, de un caracter extraordinar", zice producătorul filmului.

Citeşte despre poveştile expuse în documentare astăzi, în Adevărul de Transilvania.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite