Tradiţiile din bătrâni, legate de Bobotează, respectate încă de generaţia messenger

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Cuibuş şi-a visat ursitul
Mihaela Cuibuş şi-a visat ursitul

De Bobotează, Mihaela Cuibuş şi-a visat ursitul după ce a urmat un ritual vechi de sute de ani. Fetele nemăritate din Bihor au postit ieri toată ziua, pentru a-şi vedea în vis ursitul, în noaptea de dinainte de Bobotează.

Orădencele respectă tradiţiile satului de Bobotează, în seara de 5 ianuarie punându-şi sub pernă busuioc luat de la preot şi verighete împrumutate.
Mihaela Cuibuş (foto), o orădeancă în vârstă de 18 ani, s-a culcat aseară cu o verighetă şi un fir de busuioc sub pernă, conform tradiţiei bihorene, de Bobotează. Aşa cum a învăţat-o bunica ei, Mihaela a ajunat marţi, pregătind o pâinică din aluat nedospit, condimentată cu multă sare, pe care a mâncat-o înainte de a se culca. „Cine îmi va aduce apă în vis, ca să-mi potolească setea, acela îmi va fi ursitul”, a spus aseară Mihaela.

Obicei strămoşesc
În această dimineaţă, orădeanca ne-a confirmat că ritualul a funcţionat. A visat un tânăr înalt şi brunet. Asemenea ei, mii de fete nemăritate din Bihor au respectat obiceiul vechi de sute de ani. „În fiecare sat din judeţ sunt diverse superstiţii legate de Bobotează. Busuiocul este un simbol al dragostei, invocat adesea în practicile legate de măritat”, a explicat Crăciun Parasca, consilier la Direcţia Judeţeană de Cultură.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite