Toth Ioszef a început actoria în penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul este privat de libertate de nouă ani. În tot acest timp s-a perfecţionat ca actor, ajungând să joace pe scena teatrului din Oradea.

Profil


Născut: 22.02.1969, Târgu Mureş
Studii: Liceul de geologie din Târgu Mureş
Familie: Divorţat, are doi copii

Toth Ioszef  a început să frecventeze cursuri de actorie în cadrul penitenciarului din Oradea. Aşa a ajuns să joace într-o piesă destul de dificilă, pe scena Teatrului „Arcadia” din Oradea. Piesa interpretată, Strip-Tease, de Slawomir Mrozek, a abordat problematica etico-morală a libertăţii, implicit a liberului arbitru în maniera teatrului absurd. 


„Ne-am pregătit două luni pentru această piesă de teatru. Regizorul Emil Sauciuc ne-a ajutat enorm în acest sens. Am învăţat rolurile pe de rost, mişcarea scenică, am făcut vocalize, dicţie. Am învăţat cum să fim cât mai naturali, să intrăm în pielea pesonajelor. Piesa este destul de grea, am avut multe de învăţat”, povesteşte Ioszef.


Artist, ca hobby


Faptul că Ioszef a cochetat cu actoria în penitenciar nu este întămplător. De când era copil a vrut să înveţe ce înseamnă să fii actor. Ioszef spune că nu este o preocupare foarte serioasă, ci pur şi simplu, un hobby. „Când eram mic participam la cursuri de actorie la Casa Pionierilor şi făceam tot felul de piese de teatru. Apoi, în generală, la fel. Îmi plăcea ideea de a fi actor, dar nu m-am gândit niciodată serios la asta”, spune Ioszef.


A debutat în penitenciar


Chiar dacă a avut interes pentru actorie de mic, Ioszef s-a îndreptat spre altceva, a ajuns om de afaceri, iar apoi viaţa lui a luat o cu totul altă întorsătură. În urmă cu nouă ani a fost condamnat pentru înşelăciune, la 17 ani de închisoare. A ajuns la Oradea, unde s-a implicat în tot felul de activităţi pentru a-i trece timpul uşor şi eficient. „Este implicat în foarte multe activităţi de reintegrare. Face pictură, desen, este crainic la televiziunea cu circuit închis a penitenciarului şi a participat la cursurile de actorie”, spune Gabriel Tica, purtător de cuvânt al Penitenciarului din Oradea.
Piesa „Strip-Tease” nu este singura la care Ioszef a interpretat unul dintre principalele roluri, el a mai urcat pe scena penitenciarului cu „Cameleonul” şi cu o parodie după „Romeo şi Julieta”, în 2007. Dar cu piesa „Strip-Tease” a ajuns pentru prima oară pe o scenă adevărată. „M-am simţit foarte bine pe scenă, am avut emoţii mai ales că decorul era cu totul altfel, ne-am machiat în cabinele actorilor, am vorbit cu presa şi înainte, şi după spectacol. A fost o experienţă inedită pentru mine”, spune Ioszef.  Această reprezentaţie va face obiectul unei preselecţii pentru Festivalul Naţional de Teatru al deţinuţilor, intitulat „Exit”, care va avea loc la Bucureşti în 25 noiembrie. 

Intrebări şi răspunsuri

Cum te-ai simţit când ai urcat pe scena Teatrului  „Arcadia”?
M-am simţit vedetă, am fost lăudat de directorul de personal, a fost foarte frumos.

Crezi că vei mai cocheta cu actoria după ce vei ieşi din penitenciar?
Nu cred că voi încerca să fiu actor, cu siguranţă voi merge la teatru ca spectator, asta am făcut şi înainte. Voi face afaceri. Afacerist am fost şi asta am rămas. Actoria mă va ajuta cu siguranţă.

Ce-i place

Lui Ioszef îi place tot ceea ce ţine de artă. Acest lucru l-a descoperit în penitenciar.

Ce nu-i place

Ioszef spune că nu-i plac oamenii superficiali, mincinoşi şi oportunişti, mai ales dacă sunt persoane apropiate lui.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite