Tot mai mulţi copii din Bihor sunt abuzaţi fizic, chiar de membrii familiei sau cunoștințe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micuţul Krisztian Kralocki a fost plasat în grija statului
Micuţul Krisztian Kralocki a fost plasat în grija statului

În topul sesizărilor ajunse la autorităţi se află neglijenţa părinţilor. Dacă anul trecut, la Telefonul Copilului au fost semnalate 54 de cazuri de abuz, în 2009, numărul apelurilor aproape că s-a dublat.

Cel mai recent caz care face trimitere la abuzuri asupra copiilor este cel al lui Iosif Kralocki. Autorităţile au prelungit mandatul de arestare al bărbatului cercetat pentru că şi-a abuzat sexual fiica de 15 ani, bolnavă psihic. Potrivit informaţiilor primite de la parchet, abuzurile erau la ordinea zilei în familia Kralocki. De doi ani, fata era forţată să întreţină relaţii sexuale cu tatăl sau mama sa. Autorităţile au instituţionalizat-o în regim de urgenţă pe Szendi la începutul lunii decembrie. La începutul săptămânii trecute, şi fiul cel mic al cuplului a fost insituţionalizat. Procurorii bihoreni au decis să îl plaseze în grija statului pe Krisztian, în vârstă de 7 ani, existând suspiciuni că băiatul ar creşte în condiţii improprii.


În perioada ianuarie-decembrie 2008, la Telefonul Copilului s-au înregistrat 1.277 apeluri. ,,Majoritatea apelurilor au fost repartizate Serviciului Abuz. Potrivit datelor furnizate sub anonimat, în aceste cazuri au fost implicaţi 72 de copii. În urma verificărilor efectuate în teren, doar 18 cazuri au fost confirmate”, a declarat Raluca Ierina, şef serviciu monitorizare.


Dacă pe ansamblu, numărul apelurilor a scăzut de la 1.277 la 859, numărul celor care anunţau abuzuri aproape că s-a dublat. „Au fost 90 de sesizări privind cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copilului”, a spus Raluca Ierina.


Situaţie diferită în 2009


Statisticile se referă la perioada ianuarie-noiembrie 2009 şi indică o creştere semnificativă a cazurilor de neglijenţă. În cele 11 luni ale anului, 13 copii au fost abuzaţi fizic, patru emoţional şi trei sexual. Trei copii au fost abandonaţi de părinţi şi tot atâţia, exploataţi prin muncă.

Au fost 90 de sesizări privind cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.
Raluca Ierina, şef serviciu monitorizare

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite