Top trei facultăți în Oradea: Tinerii vor să se facă doctori, econimiști sau sociologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea din Oradea își numără bobocii la finele primei sesiuni de admitere din 2011. Cele trei facultăți care au adunat cele mai multe candidaturi din partea absolvenților sunt Facultatea de Medicină, cu peste 800 de înscriși, Facultatea de Științe Socio-Umane, cu peste 700 de înscriși  și Facultatea de Științe Economice, cu peste 500 de candidați.

Din ce peste 4.000 de candidați care s-au înscris la Universitatea Oradea, 2.000 au optat pentru Facultatea de Medicină, Facultatea de Științe Socio-Umane  și Facultatea de Științe Economice.Tinerii sunt convinși că în Oradea se poate face școală cu adevărat și spun că și-au ales domeniile în care cred că pot face performanță.

Acest top nu este o surpriză pentru noi. Cele trei facultăți au fost mereu favorite, singurul lucru care diferă de la un an la altul fiind ordinea în care se clasează în top 3", spune Olimpia Popoviciu, purtătorul de cuvânt al Universității din Oradea. "Rezultatele se văd prin faptul că în fioecare an cei mai mulți șefi de promoție cu media 10 curat sunt de la una dintre aceste facultăți", mai spune Popoviciu.

Planuri amănunțite pentru viitor

Tinerii care s-au înscris la facultățile de top știu din anii de școală care le sunt prioritățile. Adrian Sfârlea este unul dintre orădenii care a optat pentru Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea după ce și-a construit un adevărat "plan" de viață. "Fac kung-fu de un an. Este un sport în care trebuie să-ţi cunoşti foarte bine corpul pentru a şti cum să-l foloseşti în luptă. Aşa m-am decis să învăţ mai multe despre corpul uman, prin kinetoterapie", a spus tânărul.
 „Rămân în Oradea pentru că aşa am şanse să practic acest sport de performanţă în paralel cu şcoala. Sunt puţine sponsorizări şi banii economisiţi pentru că rămân acasă îi pot folosi pentru deplasări şi competiţii", a spus Adi. Pe lângă dezvoltarea carierei sportive, tânărul și-a căutat deja oportunități de a lucra în kinetoterapie. „Am cunoştinţe kinetoterapeuţi care au terminat şcoala orădeană şi acum au succes. Știu deja persoane în cabinetul cărora aş putea face practică în anii de studiu", a mai specificat Adi.

Riscuri pe piața muncii

Reprezentanții AJOFM susțin că alegerile tinerilor nu sunt întotdeauna în concordanță cu realitatea de pe piața muncii. "Un absolvent de Științe Socio-Umane se poate angaja ca inspector de resurse umane sau asistent manager, dar și aceste posturi sunt destul de rare în ultimul timp. Posturi de economiști se găsesc mai ușor, iar posturile în domeniul medical sunt cele mai rare. În ultimii ani pe piața muncii cele mai multe oferte au fost pentru ingineri", a subliniat Maricica Juca, consilier AJOFM Bihor.
Absolvenții facultăților din Top 3, spun însă că oportunități apar dacă știi să te orientezi. "Lucrez ca asistent manager de opt luni și cred că este un start bun după absolvire. Nu este chiar în domeniul meu dar mă ajută să capăt experiență", crede Liliana Pasc, absolventă a specializării sociologie.
"Eu am terminat specializarea stomatologie și acum voi urma un masterat în Olanda, în sănătate publică. La admitere a contat și foia matricolă și CV-ul. Contează spre exemplu că, Facultatea de Medicină din Oradea este singura care-ți dă oportunitatea să faci practică șase luni la o clinică din Germania", spune și Ștefan Șerban.
Șansa i-a surâs și Georgetei Ivănescu, absolventă de Științe Economice care lucrează oeste graniță. "Important este să fii bine pregătit și să încerci. Eu mi-am găsit jobul chiar la o bursă pentru studenți", a declarat aceasta.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite