Top cinci cele mai proaste străzi din Oradea, evitate de către taximetrişti şi ambulanţieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Harta „străzilor de ocolit" din Oradea este centrată pe cartierele Velenţa şi Ioşia, unde şoferii circulă cu strângere de inimă, conştienţi că îşi distrug maşinile.  Potrivit taximetriştilor şi ambulanţierilor, care cunosc starea tuturor străzilor din oraş, în topul ruşinii sunt străzile Măcieşului, Coralilor şi Greierului, adevărate capcane pentru roţi, mai ales când plouă.

Florian Chirilă este taximetrist de aproximativ opt ani. Bărbatul, în vârstă de 31 de ani, cunoaşte fiecare stradă din oraş şi ştie cu precizie în ce zone este mai bine să nu ajungi, dacă nu vrei să-ţi murdăreşti autoturismul până la parbriz, sau mai rău, să faci o vizită la atelierele  auto. Deşi, din bun simţ faţă de clienţi, nu refuză vreo comandă, Florian Chirilă circulă cu strângere de inimă pe străzile Măcieşului, Meziadului, Navigatorilor, Coralilor şi Fântânilor. Acestea sunt protagonistele topului său al celor mai proaste străzi din Oradea. „Sunt străzi neasfaltate, pline de gropi, care atunci când plouă sunt foarte periculoase. În plus, trebuie să îmi spăl maşina imediat, şi în interior, după o cursă în zonele respective, din cauza noroiului", a spus Florian Chirilă. Cel mai tare îl revoltă însă starea străzii Meşteşugarilor. „Primăria a modernizat strada Meşteşugarilor în urmă cu un an sau doi, dar este deja plină de gropi. Este un exemplu de muncă făcută de mântuială, aşa cum numai la noi în ţară se ştie face", a spus taximetristul. Supărarea sa este justificată, cu atât mai mult cu cât strada Meşteşugarilor figura în luna ianuarie a acestui an şi pe lista străzilor programate pentru plombare, în urma distrugerilor provocate de materialele antiderapante împrăştiate pe timpul iernii. Potrivit lui Florian Chirilă, din cauza stării proaste a drumurilor din oraş, întreţinerea unui taximetru costă circa 600 - 700 lei, în medie, pe lună.

Ioşia, de la un capăt la altul

Pentru taximetristul Teodor Vereş, în vârstă de 47 de ani, cartierele Velenţa şi Ioşia stau, în general, cel mai prost la capitolul infrastructură. „Din punctul meu de vedere, cartierul Ioşia, de la un capăt la altul, este primul în topul celor mai proaste străzi. Aş aminti aici, în mod deosebit, strada Greierului, neasfaltată şi plină de gropi imense, strada Zambilelor, de asemenea neasfaltată, şi strada Infrăţirii. Următoarele în top ar fi străzile Măcieşului şi Magheranului", a enumerat Teodor Vereş, care lucrează ca taximetrist de aproximativ trei ani.

Obiective dificile, chiar şi pentru ambulanţă

Gheorghe Chiş, ambulanţier la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor, lucrează în sistem de circa 15 ani. Gonind pentru a salva vieţi, a învăţat pe de rost „harta străzilor de ocolit". „Cartierele foarte vechi şi cele foarte noi ridică cele mai multe probleme. Sunt cu străzi foarte proaste, neasfaltate, cu numerotare haotică", a spus Gheorghe Chiş, explicând că în ultimii ani s-au ridicat blocuri noi, însă înainte de a se face căi de acces. „Străzile Cucului, Spicului, Grâului, Măcieşului şi Ioan Pinciu sunt în topul celor mai proaste străzi din oraş", a spus experimentatul ambulanţier. Mai în glumă, mai în serios, Gheorghe Chiş a remarcat că, în cartierele noi, au fost modernizate anumite străzi, dar numai cele pe care locuiesc persoane importante din oraş. „Nu pot să nu observ totuşi faptul că, în ultimii trei ani, lucrurile s-au mişcat foarte mult, în sens pozitiv", a spus Chiş. Acesta apreciază că sensurile giratorii care au apărut mai nou în oraş, asemenea ciupercilor după ploaie, au reuşit să fluidizeze traficul. Pe lângă gropi, Gheorghe Chiş mai are probleme doar cu bordurile de delimitare a sensurilor, montate pe zona centrală a carosabilului, care îi obligă pe ambulanţieri şi pe cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să circule pe contrasens atunci când au vreo misiune la oră de vârf.

 Cifră

Anul acesta, Primăria Oradea plăteşte 30 de milioane de lei, pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii drumuri

Asfalt, în loc de noroi, în curând în zona Velenţa

Şapte străzi din cartierul Velenţa, care figurează în „topul ruşinii", vor fi modernizate în acest an, pentru ca locuitorii din zonă să simtă că trăiesc „la oraş", iar şoferii care au drum pe acolo să nu îşi distrugă maşinile. „Vor fi modernizaţi aproape trei kilometri de stradă, a căror valoare se ridică la circa 2,3 milioane de euro", a spus primarul Ilie Bolojan. „Nu vom asfalta străzi din cartierele construite în ultimii ani, ci străzi din vatra veche a oraşului, unde locuitorii nu beneficiază de confortul meritat", a mai spus primarul. Străzile pentru care încep modernizările sunt Carol Davila, Ciobanului, Coralilor, Delfinului, Fântânilor, Măcieşului şi Navigatorilor. Potrivit informaţiilor primite de la Mirela Macra, consilier în cadrul biroului de presă al Primăriei Oradea, alte 13 străzi din oraş sunt deja în curs de modernizare, având ca termene de finalizare acest an.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite