Tőkés László acuză UDMR Bihor de delapidarea a 320 de milioane de forinți

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tokes Laszlo
Tokes Laszlo

Tőkés László, vicepreşedintele  Parlamentui European (PE), a făcut astăzi la Oradea o serie de acuzații cu privire la liderii UDMR Bihor, pe care i-a arătat cu degetul pentru că ar fi  risipit bani primiți din bugetul Ungariei. Tőkés László a spus că ministerele  administraţiei şi justiţiei din Ungaria verifică acum cum s-au cheltuit finanțările maghiare acordate Fundației Mecena,  condusă de cătr

Vicepreşedintele PE a descris astăzi, cu lux de amănunte, modul în care liderii UDMR Bihor ar fi delapidat 320 de milioane de forinţi, bani primiţi din partea Guvernului de la Budapesta. „În vara anului 2002, moştenitorii comuniştilor, reinstalaţi la putere în Ungaria, au privat, în baza unei decizii politice, satul natal al marelui nostru poet Ady Endre, care îi poartă acum numele, de o valoroasă investiţie care ar fi creat locuri de muncă - toate pentru a mă pedepsi. Centrul cultural - care a fost evaluat avantajos în cadrul primului program de finanţare Széchenyi al Guvernului Ungariei - a fost luat Episcopiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului şi locuitorilor din Ady Endre (denumit în trecut Mecenţiu), pentru binele cărora ne-am străduit şi atunci, şi acum. Deja din noiembrie 2002 unii membri ai Guvernului Ungariei - spre exemplu secretarul de stat postcomunist Szabó Vilmos, care a fost prezent la întreaga ceremonie de depunere a pietrei de temelie a Centrului Cultural Ady Endre - cunoşteau faptul că proiectul în valoare de 320 de milioane de forinţi nu va fi dus la bun sfârşit. În Ungaria se ştia încă de atunci că orice ar spune Eparhia Reformată, care nu îşi dorea decât prosperitate pentru localnici, decizia politică luată în numele „activismului" va prevala", a spus Tőkés László.

Obicetiv cultural de 320 de milioane, o sală de banchet

„Ceea ce este însă şi mai dezamăgitor decât teatrul şi falsitatea guvernanţilor ţării vecine este că Szabó şi tovarăşii lui au avut parteneri şi în România, dornici să îi ajute în îndeplinirea planului de răzbunare meschin. Mă refer aici la înfiinţarea, în mare grabă, a Fundaţiei Mecena de către Lakatos Petru, preşedintele de atunci al UDMR Bihor, care ulterior, alături de vicarul Fodor József, reprezentantul Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, a semnat un contract cu guvernul social-liberal din Ungaria, în baza căruia li se atribuia realizarea unui „obiectiv cultural" care nu avea nici locaţie, nici proiect de fezabilitate, nici documentaţie de proiect valabilă. Aşadar, Szabó şi tovarăşii lui, fără niciun fundament juridic, au alocat 320 de milioane de forinţi, bani ai contribuabililor ungari, pe un mare nimic", a explicat Tőkés László. Potrivit acestuia, obiectivul cultural din Oradea, realizat în 2003, este acum ruşinea comunităţii locale. „Sub numele de „Centrul Cultural Ady Endre" funcţionează, de fapt, o sală de banchet, iar alături, pe terenul din vecinătatea ştrandului din oraş - obţinut în concesiune pe 49 de ani - domneşte scheletul unui hotel a cărui construcţie a fost abandonată", a atras atenția Tőkés László.

Unde sunt banii?

„Misterul care ar trebui dezlegat în acest caz este pe ce au cheltuit capii UDMR Bihor - printre ei Kiss Alexandru, pe atunci preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, viceprimarul Bíró Rozália şi Szabó Ödön, directorul Fundaţiei Mecena - suma frumoasă de 320 de milioane de forinţi. Secretul este unul bine păstrat, deja de 8 ani de zile, deoarece în arhivele ministerului de resort din Ungaria nu sunt de găsit documente care să justifice, în adevăratul sens al cuvântului, cheltuiala", susține Tőkés László. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite