Tőkés László: "Fraţii noştri trădători s-au asigurat să ne fie ruşine, să încercăm să ne lepădăm de calitatea noastră de maghiar"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Parlamentului European,  Tőkés László, a sărbătorit, pentru prima dată, Ziua Maghiarilor de pretutideni, în calitate de cetăţean maghiar şi în buletin. Europarlamentarul a primit cetăţenia maghiară, fiind printre primii români cu cetăţenie de la statul vecin. Mai jos puteți citi mesajul transmis de  Tőkés László maghiarilor, cu ocazia zilei de 15 Martie.

"În urmă cu 163 de ani, tinerii au cerut la Pesta, la punctul 12, uniunea cu Ardealul. În urmă cu patru ani - la alegerilor europarlamentare - cu ocazia aderării la UE, şi programul nostru politic a urmărit „Uniunea, cu Ardealul". Acum a venit şi momentul înfăptuirii unităţii maghiare, într-un spirit demn de secolul XXI, o unitate maghiară, în Uniunea Europeană", a transmis Tőkés László.

Nu a fost tot timpul bine să fii maghiar

El afirmă că acum „cotitura naţională" care a avut loc anul trecut în Ungaria este urmată anul acesta, în mod natural, de schimbări ale politicii privind naţiunea maghiară din întregul Bazin Carpatic.  Tőkés László  spune că la cea de a 90-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a dus la ruperea naţiunii maghiare, și-au propus demararea unui proces de vindecare - „Vindecarea Trianonului". "La această sărbătoarea de martie fără egal, putem spune că suntem părtaşii reparaţiei experienţei amare a referendumului din 5 decembrie 2004. E drept, nu a fost tot timpul bine să fii maghiar, în ultimele secole. Stăpânitori străini au avut grijă să nu fie „rentabil" pentru noi să fim maghiari, să simţim apăsarea apartenenţei la această naţiune. Comuniştii fără Dumnezeu, precum şi fraţii noştri trădători s-au asigurat să ne fie ruşine, mai mult, să încercăm să ne lepădăm de calitatea noastră de maghiar. Şi da, şi noi, maghiarii, am fost nevoiţi să simţim ruşine pentru stăpânitorii, dar şi pentru unii din confraţii noştrii. Nici anumite guvernări de stânga din Ungaria nu ne-au făcut să ne simţim mândri de apartenenţa noastră etnică", a spus Tőkés cu ocazia Zilei Maghiarilor.

Proclam scopul: autonomia naţiunii maghiare!

"Acum, cu ocazia zilei de 15 Martie, la începutul unei ere care stă sub semnul colabării promiţătoare a întregii noastre naţiuni, trebuie să tragem forţă din istoria noastră, din luptele pentru libertate pe care le-am purtat, şi, în sfârşit, „să ştergem ruşinea", şi să putem declara cu pace în suflet şi conştiinţa curată că e bine să fii maghiar! În 1848 a fost bine să fii maghiar! În 1956 a fost bine să fii maghiar! În 1989 ne-am simţit, din nou, bine ca maghiari! Cu ocazia sărbătorii noastre de acum, în Secuime, Partium şi în tot Ardealul, în perspectiva autodeterminării naţiunii noastre, simt nevoia să reiau cuvintele lui Kós Károly: „Proclam cuvântul cheie: trebuie să construim. Să ne organizăm, aşadar, în muncă. Proclam scopul: autonomia naţiunii maghiare!", a conchis vicepreședintele Parlamentului European în mesajul transmis ieri la Miercurea Ciuc.  

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite