Oradea: Portret/Mihai Togor, un ecologist convins

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Togor este unul dintre ecologiștii care și-a dus pasiunea în domeniul faptelor.

A îndrăgit natura datorită părinților lui, care l-au dus de mic la munte. „Am avut șansa să văd Padișul așa cum era primordial, la începutul anilo ‘70”, povestește el, dezamăgit că masivul este acum mutilat. S-a implicat în mișcarea ecologistă bihoreană mai întâi din umbră. Fratele său a fondat Ecotop, iar el îl ajuta cu sponsorizări și pe partea de resurse umane. „Am ieșit în față atunci când am văzut că trebuie să duc lucrurile mai departe”, povestește el. Acum este președintele organizației.

Ecologismul transpare în acțiuni

Mihai Togor a coordonat mai multe acțiuni care le-au dat orădenilor de gândit. Una dintre cele mai răsunătoare a fost „Lăsați Crișul verde!”, prin care au oprit un proiect al Ministerului Mediului, de defrișare a malurilor râului, între podurile Dacia și Ferdinand, implicând personalități orădene în adopția arborilor condamnați. „A fost o acțiune de responsabilizare a personalităților din oraș și a administrației locale. Din păcate ne-am trezit prea târziu”, spune el, privind cu regret malurile în amonte de podul Dacia. O parte dintre „părinții adoptivi” ai arborilor au uitat să mai ceară organizației să aibă grijă de copacul lor și să-i toaleteze. Organizația are acum două proiecte noi de amenajare a malurilor, cu sprijinul Moll România și al primăriei. „O parte dintre băncile pe care le-am amplasat pe malul drept sunt făcute dintr-o salcie pe care am scos-o din apă”, explică el. Tot pe malul drept urmează să realizeze un loc de joacă pentru copii și să instaleze plăcuțe informative despre fauna și flora de luncă ce pot fi observate acolo. „Vrem să amenajăm malurile până la Podul Decebal, să valorificăm această parte, iar orădenii să profite mai mult de prezența Crișului”, spune el. În afara municipiului, Ecotop administrează peștera Gălășeni și centrul de dezvoltare și resurse umane de la Damiș.

Pasiune pentru pescuit

Mihai Togor este și un pescar înrăit. Pescuiește din copilărie și participă la competiții cu succes. „Când prind pește, deja mă gândesc la modul în care îl pot prepara”, povestește el, precizând că atunci când pescuiește în Oradea eliberează peștele. „Nu voi mânca niciodată pește prins în Oradea, câtă vreme știu că se mai varsă canalizare menajeră în râu”, spune el.  În urmă cu doi ani a înființat Asociația de Pescuit Sportiv Aqua Crisius. Periodic, asociația organizează concursuri de pescuit pentru copii și adulți, și populează Crișul cu puieți de pești. Periodic organizează concursuri pentru copii și adulți. Asociația administrează un lac de pescuit la Ucuriș, spre satisfacția pescarilor.

Profil:
Născut:
La 29 aprilie 1968, Oradea
Studii: Universitatea Agora, specializarea management
Familie: căsătorit, are doi copii
Profesie: director comercial, președintele Asociației de Pescuit Sportiv Aqua Crisiu

Ce-i place:
„Îmi plac natura și sportul”, spune Mihai Togor. Îi place tot ce este legat de apă, de la activități educative, la fotografie, pescuit și scooba diving în zonele tropicale. Îi place să afle cât mai multe despre vechile civilizații, în special despre cea dacică, una dintre cele mai fascinante din punctul lui de vedere.
Ce nu-i place:
 „Nu-mi place latura negativă a omului, în special materialismul ce caracterizeză societatea actuală”, spune el. Îl enervează dezechilibrele naturale create din incoștiența celor care vor câștig cu orice preț.

Întrebări și răspunsuri:
- Ce proiecte aveți cu Asociația Aqua Crisius?
- MT – Acum suntem în căutarea unui teren pentru a realiza o tabără pentru pescari la fel ca cea a partenerilor noștri din Ungaria.
- Și malurile Crișului?
- MT – Amenajarea malurilor este un proiect al Ecotop. Vrem să le dăm altă față până la podul Decebal. Partea din amonte de pod va fi mai dificilă pentru că e multă mizerie făcută de orădeni și de persoanele fără adăpost.
- Cum colaborați cu politicienii din administrație și parlament?
- MT – Avem o problemă pentru că sunt puțini de specialitate în comisii, dar am învățat cât și cum să cerem pentru a obține ce vrem.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite