Oradea: Tinerii spun nu violenței, comunicând online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Tinerii spun nu violenței, comunicând online
Oradea: Tinerii spun nu violenței, comunicând online

Adolescenți din mai multe state luptă împotriva violenței, prin comunicare. Participanții la proiectul “ Tineri formatori prin online” s-a văzut azi față în față, după ce luni de zile au discutat virtual despre cum ar putea scăpa lumea de agresivitate.

Violența poate fi combătută și stând în fața computerului, prin discuții amicale, cu oameni pe care nu i-ai văzut vreodată. Pornind de la această idée, Uniunea Femeilor Bihor a derulat proiectul “Tineri formatori prin online”, prezentat în această dimineață, la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor.

Participare internațională

Circa treizeci de tineri, dintre care jumătate sunt orădeni , ceilalți provenind din țări precum Anglia, Germania, Olanda și Suedia, au petrecut ore în șir în fața computerului, discutând  liber despre violență, în familie și în societate în general.  Au încercat să descopere ce anume o determină, dacă ea aparține strict mediilor defavorizate din punct de vedere social și economic. Tinerii orădeni, proveniți de la mai multe licee, printre care Colegiul Național Mihai Eminescu, Liceul Teoretic Lucian Blaga și Colegiul Național Iosif Vulcan, au abordat diverse tematici. “Proiectul s-a derulat online, prin parteneriate între persoane obișnuite. Tematicile de discuție au fost atitudine și mentalitate, identitate prin diversitate, diferența între musulmani și creștini, influența mass-media asupra comportamentului tinerilor și influența culturii generale asupra comportamentului copiilor. O altă temă abordată de tineri a fost impactul educației religioase asupra combaterii violenței”,  spune Miorița Săteanu, președintele Uniunii Femeilor Bihor.

Violența, stimulată de media

Fiindcă proiectul a fost derulat în colaborare cu AJOFM Bihor, tinerii au abordat și subiectul mobilității forței de muncă și modul în care lipsa unei slujbe poate determina caracterul violent al unei persoane. Ece Firat este o tânără de numai 20 de ani din Istanbul, venită la Oradea pentru a se implica în proiectul Uniunii Femeilor. Ea a ținut să evidențieze rolul pe care mass-media îl are asupra comportamentului tinerilor. “În Turcia, dar din câte am înțeles și în România, sunt foarte multe femei bătute și desconsiderate. Cele mai frecvente cazuri sunt în zonele sărace, unde accesul la educație este minim. Mass-media crește agresivitatea copiilor, prin abundența de exemple negative. Violența este peste tot la TV”, spune Ece Firat, nemulțumită de faptul că în media primează interesul companiilor de a vinde, nu de a forma o generație nouă, educată.

Cine iubește, lovește?

Întâlnirea din această dimineață va continua mâine și în cursul săptămânii, cu prezentările tuturor părților implicate în proiectul care a beneficiat de o finanțare de 3.000 de lei. Participanții vor încerca să demonstreze legăturile dintre cultura generală a unei persoane și gradul de violență a acesteia. Eva Sfârlea, de la Colegiul Național Mihai Eminescu va aborda problema zicalelor care s-au împământenit în zona Bihorului și nu numai, proverbe de genul “Cine iubește, lovește”, “Bătaia e ruptă din rai” sau “Unde dă mama crește. ”

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite