Timp de trei zile Oradea se transformă în capitala specialiștilor în științe juridice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Facultatea de Științe Juridice din Oradea va avea loc în aceste zile o conferință națională dedicată împlinirii a 230 de ani de la înființarea Academiei de Drept din Oradea, prima instituție de învățământ superior din municipiu.

În perioada 3-5 iunie 2010 colectivul Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii din Oradea organizează o conferinţă naţională (şi, în egală măsură, aniversară) dedicată împlinirii a 230 de ani de la înfiinţarea Academiei de Drept din Oradea, prima facultate de acest profil din ţară. Dintre cei mai renumiţi absolvenţi ai Academiei de Drept din Oradea îi amintim pe Emanuil Gojdu, dr. Aurel Lazăr - fost ministru, Vasile Mangra, episcop ortodox, dr. Ghe. Plopu - prim preşedinte de secţie la Înalta Curte de Casaţie din România. Prin Decretul Regal din 4 mai 1874, Academia a fost transformată în Facultatea de Drept, cursurile având o durată de 4 ani, în cadrul facultăţii funcţionând 8 catedre: Drept Roman, Drept Penal, Procedură Civilă, Drept Civil, Drept Comercial şi Cambial, Drept Financiar, Drept Public şi Drept Canonic).

Conferinţa se înscrie în cadrul acţiunilor derulate pentru promovarea prezentărilor şi dezbaterii experienţelor din ţările Europene în ceea ce priveşte armonizarea legislaţiilor naţionale cu reglementările europene, respectiv pentru abordarea problematicii specifice a adoptării noilor coduri.

Astăzi are loc recepţia invitaţilor, urmată la ora 14.00 de prelegerea intitulată „Dreptul social european în reglementările şi practica Consiliului Europei" susţinută de invitatul special al facultăţii noastre, d-l prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu (în dubla sa calitate de profesor universitar specializat în domeniul dreptului muncii şi securităţii sociale şi aceea de reprezentant al României la Comitetul European de Drepturi Sociale din cadrul Consiliului Europei din Strasbourg). La această expunere sunt invitaţi să participe toţi cei interesaţi, studenţi, cadre didactice şi specialişti din domeniul dreptului.

Vineri, 4 iunie 2010, de la ora 10.30 Sala festivă a Facultăţii de Ştiinţe Juridice va găzdui deschiderea lucrărilor conferinţei, aceasta fiind urmată de o interesantă lansare de carte ce reuneşte patru noi lucrări ale unor specialişti orădeni în drept.

Toate cele patru lucrări sunt teze de doctorat ale autorilor. Trei dintre aceştia, Mircea Ursuţa, Carmen Adriana Domocoş şi Oana Mihăilă sunt, de altfel, şi cadre didactice ale Universităţii din Oradea. Cărţile apar sub egida editurii Universul Juridic, acest grup editorial fiind cel mai prestigios actor de pe piaţa de carte juridică din România.Lansarea de carte amintită va fi urmată de susţinerea lucrărilor de specialitate, pe secţiunile deja cunoscute de Drept public şi Drept privat, dezbaterile urmând a fi reluate şi în cursul zilei de sâmbătă 5 iunie 2010.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite