Orădenii care vor să renunțe la fumat se înscriu pe liste de așteptare, la specialiști

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Țigara electronică este o soluție pentru orădenii care nu pot spune adio nicotinei
Țigara electronică este o soluție pentru orădenii care nu pot spune adio nicotinei

Lunar, la cabinetul de la Pneumoftiziologie sunt consultaţi între 50 şi 70 de pacienţi. Numărul celor care vor să renunţe la fumat a crescut atât de mult încât pacienţii se înscriu pe liste de aşteptare.

Tratamentul prescris de medici este subvenţionat din accizele pe tutun. Costul unei scheme de tratament ajunge până la 450 lei. Unii apelează la țigări electronice. Lunar, la cabinetul de la Pneumoftiziologie sunt consultaţi între 50 şi 70 de pacienţi. Numărul celor care vor să renunţe la fumat a crescut atât de mult încât pacienţii se înscriu pe liste de aşteptare.

„Doresc să renunţe la fumat în primul rând din motive financiare, apoi se gândesc că s-ar putea îmbolnăvi şi mai există o categorie care doreşte să renunţe la fumat pentru că i-o cere partenerul de viaţă nefumător”, a explicat Lavinia Davidescu, medic primar pneumolog. Pe baza unui chestionar, dar şi în urma discuţiei cu pacientul, medicul propune o schemă de tratament. „Pacienţii cu dependenţă de nicotină beneficiază de medicamentaţie. O schemă ajunge până la 450 lei şi trebuie urmată timp de trei luni. Medicamentele sunt gratuite, fiind subvenţionate de stat din accizele pe tutun”, a spus Lavinia Davidescu.

Variantele din farmacii

Pentru aceia care încearcă medicamente pe propria cheltuială, farmaciile din Oradea pun la dispoziţie mai mult produse. „O cutie care conţine 30 bucăţi gumă de mestecat cu nicotină costă 25 lei. Ţigările din plante fără nicotină costă 15 lei, 20 bucăţi. Există şi medicamente care costă 160 lei cutia”, a declarat Eugenia Hamza, farmacistă. Ţigările electronice, o alternativă pentru cei care luptă cu obiceiul de a fuma, costă circa 200 de lei pachetul, cu două bucăţi.

Autorităţile derulează campanii de informare în unităţile de învăţământ. „În februarie vor derula sesiuni de informare, de şase săptămâni, în colegiile Mihai Eminescu şi Emanuil Gojdu”, a spus Carmen Dinescu, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite