Oradea: Ţigara aruncată pe jos costă 500 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Ţigara aruncată pe jos costă 500 de lei
Oradea: Ţigara aruncată pe jos costă 500 de lei

Orădenii care nu nimeresc coşurile de gunoi vor fi amendaţi de poliţiştii comunitari, în cadrul campaniei pro-curăţenie. Primăria începe săptămâna aceasta Campania pentru Curăţenie, şapte zile în care orădenii trebuie să fie mai disciplinaţi ca niciodată.

Campania primăriei va funcţiona pe sistemul „poliţist bun, poliţist rău”. Pe de o parte, orădenii vor fi educaţi prin pliante cu slogane „verzi”, pe de altă parte, pedepsiţi cu amenzi cuprinse între 250 şi 500 de lei. Vor fi puşi la cheltuială mai ales sămânţarii, fumătorii care transformă strada în scrumieră, dar şi proprietarii animalelor de companie care nu strâng mizeria.

Supăraţi pe nesimţire
Unii orădeni sunt sceptici faţă de campanie. „Nu ştiu care agent îi va amenda pe cei care aruncă mucuri de ţigări sau fac covoare de coji de şeminţe pe stradă”, a spus Ana Lucaci. Beatrix Szabo este de acord cu măsurile propuse de primărie. „Eu am totdeauna pungă la mine pentru a ridica în urma câinelui meu. Toată lumea râde de mine pentru asta. Ar trebui să facă toată lumea la fel”, a afirmat tânăra.
„Sunt de acord să fie sancţionaţi, dar 250 de lei pentru un muc de ţigară mi se pare cam mult”, a declarat Claudiu M., taximetrist. „Eu nu fumez, dar clienţii fumători nu urcă până nu au tras ultimul fum, după care aruncă mucul lângă maşină”, a adăugat bărbatul.

Cât costă gunoiul „mic”
Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, spune că unul dintre motivele campaniei este faptul că 40 la sută din bugetul alocat salubrizării este folosit pentru ridicarea şi transportul la groapa de gunoi a mizeriei de pe stradă.
„În prima lună vom pune un accent mai mare pe partea informativă decât pe amenzi. Vom trece apoi la amendarea serioasă a celor care lasă mizerie pe jos”, a spus primarul.
În luna octombrie va fi înfiinţată o linie telefonică gratuită, unde orădenii îi vor putea pârî pe cei care aruncă pe jos, chiar şi pe şoferi. „Dacă au şi poze cu momentul respectiv, îi vom sancţiona pe şoferi. În caz contrar, aceştia vor fi introduşi într-o bază de date, iar data viitoare vor fi traşi pe dreapta”, a completat Bolojan.

Patru milioane pentru curăţenie

Orădenii plătesc aproape patru milioane de lei lunar, din bugetul local, pentru asigurarea curăţeniei stradale şi pentru transportul mizeriei. Campania pentru Curăţenie cuprinde şi ore de dirigenţie şi întâlniri cu sportivi, în care elevii vor învăţa să arunce mizeria la coşul de gunoi, nu pe teren.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite