Testele psihologice făcute polițistilor, insuficiente pentru a depista demenţii din sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Venter (33 de ani) lucra ca polițist de proximitate
Gabriel Venter (33 de ani) lucra ca polițist de proximitate

Crimele comise de angajați ai statului, cu permis de port armă, arată că testele făcute pentru evaluarea lor nu sunt suficiente. Numai în perioada februarie - aprilie 2011, șase polițiști, jandarmi și militari au comis crime cu armele din dotare ori s-au sinucis. Adevărul a stat de vorbă cu psihologi, pe această temă, care au încercat să explice acest fenomen. 

Șase polițiși, jandarmi și militari au comis crime s-au sinucideri cu armele din dotare de la începutul anului. La Oradea polițistul de proximitate Gabriel Venter  a șocat opinia publică acum două săptămâni când și-a împușcat părinții și s-a sinucis. Bărbatul de 33 de ani a mers seara la locul de muncă al tatălui lui și l-a împușcat în zona abdominală, după care a plecat la locuința părinților, unde și-a împușcat mortal mama. De acolo, s-a îndreptat spre locuința iubitei, Mihaela, o femeie căsătorită, cu care părinții săi nu erau de acord, și i-a cerut să coboare până la mașină. "I-a mărturisit ce a făcut și a chemat-o să stea de vorbă. Ea s-a speriat, a refuzat să coboare și și-a sunat soțul să-i povestească ce se întâmplă și să vină acasă", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra. Bănuim că și-a planificat dinainte crima", a mai spus procurorul.  În așteptarea iubitei, Venter și-a tras un glonț în cap.
Evenimentul a fost suprinzător mai ales pentru că, în opinia colegilor și superiorilor, Venter era un polițist de nota 10, iar la testele psihologice ieșise "curat".  Psihologii criminaliști însă, au o explicație pentru fenomen. Ei cred că testele psihologice sunt utile, dar nu suficiente. Psihologul criminalist Tudorel Butoi din ce motive testele psihologice nu sunt suficiente pentru a-i depista pe cei care pot claca și pot să prezinte un pericol, atât pentru ei cât și pentru cei din jur. "Un test psihologic este ca o experiență provocată, de laborator. Personajul respectiv vine în laborator dezbrăcat de împrejurări, de condițiile sociale, de factorii stresanți. Când îi dai drumul afară îl împingi în responsabilități, în viața reală, unde are șefi, soacre, sticlă de țuică, pistol. De aceea, dacă aceste teste rămân la aprecierea psihologilor de catifea, cum le spun eu psihologilor din laborator, și nu sunt validate rezultatele lor prin investigarea relațiilor în familie, societate, rezistența la stresul de la serviciu, atunci nu am făcut nimic", explică psihologul criminalist.

Citeşte ce părere are Şeful Poliției Române despre testele psihologice pentru poliţişti, mâine dimineaţă, în Adevărul de Transilvania

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite