Terminalul modernizat al Aeroportului din Oradea a fost inaugurat astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inaugurarea terminalului modernizat al aeroportului orădean
Inaugurarea terminalului modernizat al aeroportului orădean

Peste patru milioane de lei au fost investiţi în modernizarea terminalului Aeroportului din Oradea, în vederea pregătirii pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Lucrările au durat mai bine de un an, clădirea fiind extinsă cu patru metri.

Terminalul pentru călători a fost inagururat oficial astăzi, în prezenţa lui Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, prefectului Gavrilă Ghilea şi  viceprimarului Gheorghe Carp. „Clădirea terminalului a fost extinsă cu 4 metri. S-au recompartimentat toate spaţiile, s-au înlocuit toate instalaţiile sanitare, electrice şi echipamentele de comunicaţii şi de supraveghere", a spus Gheorghe Pasc, comandantul Aeroportului din Oradea.

Supraveghere video

Lucrările au fost proiectate de firma IPTANA Bucureşti. Pentru mai multă siguranţă, au fost  montate 59 de camere video, care acoperă întregul terminal, toată pista şi zonele critice din perimetrul aeroportului. Aerogara orădeană corespunde acum criteriilor Schengen. Radu Ţîrle a spus că speră că anul viitor va începe şi refacerea şi prelungirea pistei de decolare-aterizare, a bretelelor de rulaj şi a platformelor de garare a aeronavelor. În acest sens, CJ Bihor a depus un proiect în valoare de 31,99 milioane euro, care aşteaptă să fie aprobat, pentru a primi finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional.

Standarde europene

La parterul clădirii au fost amenajate o cafenea, un salon „mama şi copilul" cu grup sanitar propriu, o zonă de preluare mecanică a bagajelor, o sală de aşteptare, compartimente pentru controlul paşapoartelor separat pentru cetăţenii UE şi non-UE, sală pentru azilanţi.  Aeroportul mai are o agenţie de turism, un punct de rent-a-car, două porţi de îmbarcare, toalete speciale pentru persoane cu dizabilităţi, căi de acces separate pentru diplomaţi şi echipajele aeronavelor, salon de protocol pentru VIP-uri, un compartiment pentru control corporal şi unul de verificare specială a bagajelor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite