Orădenii pot lupta împotriva depresiilor cu ajutorul terapiei prin croitorie sau pictură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii dispun de săli amenajate pentru pictură, croitorie sau tâmplărie. Creaţiile lor s-au unit într-o expoziţie plină de culoare. Managerul Spitalului de Neuropsihiatrie, Gheorghe Oros, a reuşit după trei ani de încercări să creeze o adevărată echipă de profesionişti şi să inaugureze un laborator pentru terapii complementare.

 „Este un moment de bucurie pentru noi. Am primit fonduri de cinci sute de milioane lei vechi de la Ministerul Sănătăţii pentru amenajări”, spune Oros.

În rest, a fost nevoie de oameni dedicaţi, profesionişti, care să înţeleagă că Oradea se apropie de modelul occidental. „Suntem  singurul spital din ţară care are un laborator şi o echipă numeroasă de profesionişti. Ne apropiem de Ungaria, Germania şi Norvegia, care folosesc astfel de terapii de foarte mult timp”, a spus Oros.

Vindecarea sufletului

Dacă medicamentele au efect imediat, terapiile ajută pe termen lung. Pacienţii au de ales între ergoterapie (de la pictură şi sculptură la croitorie sau tâmplărie), terapia prin credinţă (dialog şi rugăciune), jocuri interactive sau psihoterapii în grup şi individuale. Indiferent de opţiune, pacienţii se regăsesc, îşi descoperă îndemânarea, se refulează.

„Mulţi dintre pacienţi ne caută şi după externare, ţin legătura cu noi şi apelează la ergoterapie”, spune psihologul Camelia Dindelegan. Din păcate, comunitatea are tendiţa de a-i respinge pe externaţi. „Ar fi nevoie de asistenţi sociali care să îi preia şi să-i ajute să se integreze. Dacă oamenii ar realiza că nu e ruşine să ceri ajutor, sau că cine a avut curajul să recunoască o problemă nu trebuie blamat, munca noastră nu ar fi atât de grea”, a mai spus managerul.

O echipă numeroasă
ll Spitalul are zece psihologi care lucrează cu cei patru sute de pacienţi. În cadrul laboratorului, alături de psihologi, vor lucra cu pacienţii doi pictori, doi preoţi, un tâmplar şi o croitoreasă. Şefa laboratorului este psihologul Camelia Dindelegan.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite