Țeparii de la casele de schimb valutar au fost trimiși în judecată pentru înșelăciuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul în care Daniel Fetoiu, Alexandru Podgoreanu și Ionești Dragoș Cosmin sunt acuzați de înșelăciune prin intermediul caselor de schimb valutar a fost înaintat instanței de judecată, la Oradea.

Poliţiştii B.C.C.O. Oradea şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea au propus trimiterea în judecată a membrilor reţelei de la casele de schimb valutar SC Saralex Grup SRL Bucureşti și SC Grand Exchande House SRL. Dosarul a fost înaintat instanţei de judecată, în cauză fiind formulată propunere de trimitere în judecată a 10 persoane, din care trei sunt şi în prezent în stare de arest preventiv. Totodată, faţă de 15 persoane au fost aplicate sancţiuni cu caracter administrativ.

Aceştia sunt acuzaţi că în perioada noiembrie 2006 - aprilie 2009, au elaborat şi pus în aplicare, în municipiile Oradea şi Satu Mare, un mod de lucru prin care să inducă în eroare persoanele care apelau la serviciile societăţii comerciale în cauză pentru a efectua schimb valutar. Astfel, a fost stabilită o strategie de afişare stradală şi interioară a informaţiilor despre cursurile de schimb valutar practicate, prin care clienţii să fie înşelaţi cu 0,5 - 0,6 lei la fiecare euro schimbat. Clienţii urmau să fie induşi în eroare prin observarea pe panoul din stânga a unor cursuri de schimb mai mari cu 0,015 - 0,08 lei/euro faţă de cele practicate de casele de schimb concurente din zonă şi prin menţinerea acestora în eroare de către suspecţi, care nu le comunicau verbal cursurile reale de schimb practicate de societate, afişate în partea dreapta jos a panourilor.

În urma demersurilor făcute de poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub coordonarea procurorului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Oradea la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în cursul anului 2009 a fost emis un ordin care a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2010 şi reglementează în mod explicit modalitatea de afişaj a cursurilor de schimb pe panouri, precum şi faptul că, dacă clienţii au nemulţumiri cu privire la cursul de schimb afişat şi suma de bani primită, au dreptul să solicite, în termen de 48 de ore, restituirea integrală a sumelor de bani.

Pentru perioada noiembrie 2006 - aprilie 2009 poliţiştii B.C.C.O. Oradea au identificat 242 de persoane păgubite, înşelate după metoda mai sus amintită, care au suferit un prejudiciu total de peste 336.975,5 lei, în cauză fiind dispuse măsuri asigurătorii pentru întreaga sumă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite