Oradea: Portret/ Teodora Mada ajută mamele să se pregătească pentru naștere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/ Teodora Mada ajută mamele să se pregătească pentru naștere
Oradea: Portret/ Teodora Mada ajută mamele să se pregătească pentru naștere

Teodora Mada ajută viitoarele mame, dar și proaspetele mămici să capete încredere în ele, să devină mai puternice și să se mențină în formă.

I-a plăcut întotdeauna să-i ajute pe ceilalți. În copilărie o impresionau atât de mult copiii sărmani, încât le dădea din hăinuțele ei și o ruga pe mama ei să le dea de mâncare. „Eu eram mama răniților pe strada noastră”, spune ea zâmbind. După absolvirea liceului, a dat admitere la drept. A căzut și este recunoscătoare pentru asta. „Acum îmi dau seama că nu mi s-ar fi potrivit”, spune ea. Anul următor a intrat la kinetoterapie. Primul contact cu meseria aproape a îmbolnăvit-o. „Am făcut practică la Sanatoriul din Băile 1 Mai, unde sunt copiii cu deficiențe. O săptămână nu m-am putut opri din plâns și am vrut să renunț pentru că nu puteam face față la atâta suferință”, povestește ea. Apoi și-a dat seama că dacă renunță nu-i va putea ajuta niciodată, și a pornit la drum cu altă energie.

Printre copii cu handicap

În timpul facultății Teodora, alintată Teddy, a făcut practică la Grădinița Casa Minunată, iar după absolvire s-a angajat acolo. A lucrat aproape șapte ani cu copii cu deficiențe locomotorii, dar și psihice, până când ea însăși a devenit mamă. „Copiii cu nevoi speciale necesită o atenție mai mare și o îngrijire mai specială”, spune ea, precizând că în rest sunt copii la fel ca ceilalți, curioși și cu chef de joacă. Timpul petrecut printe copiii cu dizabilități i-a schimbat felul de a-și privi propriii copii. „E cel mai minunat lucru să ai copii sănătoși. La Casa Minunată am cunoscut multe mame foarte puternice și luptătoare, dar n-aș vrea să fiu în locul lor”, spune ea.

Un alt fel de kinetoterapie

După nașterea celui de-al doilea copil, Teodora s-a trezit cu o problemă. S-a îngrășat peste 20 de kilograme. Când s-a văzut în oglindă aproape că nu s-a recunoscut. A început un program de gimnastică și dietă, iar în mai puțin de un an a dat jos aproape 30 de kilograme. „Făceam gimnastică seara, după ce adormeau copiii”, povestește ea.
În 2007, s-a angajat la un cabinet de gimnastică pentru gravide, proaspăt deschis. În timp a devenit asociată. A început să lucreze cu viitoarele mame, să le ajute să se pregătească pentru transformările prin care va trece corpul lor, să se pregătească pentru naștere, dacă se poate natural, și să învețe să-și îngrijească bebelușii. După naștere, le ajută pe mămici să revină la forme cât mai aproape de cea inițială sau chiar să arate mai bine, prin gimnastică și dietă. S-a specializat în exerciții Pilates și Lamaze. Împreună cu specialiști de la maternitate și din Cluj a organizat cursuri despre recoltarea celulelor stem. „La unele cursuri veneau și tații. În perioada asta însă nu prea sunt cerute. Cred că din cauza crizei”, spune ea.


Profil:
Născut
La 4 noiembrie 1975, Oradea
Studii
 Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea kinetoterapie, Oradea
Familie
Căsătorită, are doi copii
Experiență
Kinetoterapeut

Ce-i place:
„Îmi place să petrec timp cu familia mea și cu oamenii dragi”, spune Teodora Mada. Îi plac muntele și schiul, muzica de bună calitate, mișcarea. „Îmi place mirosul de iarbă proaspăt cosită”, mai spune ea. Îi place să citească, dar în ultima vreme citește doar literatură de specialitate. Îi plac oamenii sinceri.

Ce nu-i place:
„Nu-mi place să se atingă cineva de familia mea”, spune Teodora Mada. Nu-i plac oamenii prefăcuți și mincinoși. Nu suportă oamenii care înjură. „Când aud pe cineva înjurând, mai ales de Dumnzeu, mi se strânge stomacul”, spune ea.

Întrebări și răspunsuri:
- Sunt interesate viitoarele mame de acest tip de gimnastică?
TM – Femeile de azi sunt mai preocupate de aspectul lor general, de greutatea lor. Au mai multă grijă de ele.
- Lucrați doar cu femei gravide?
TM – Nu. Sunt femei care vin la gimnastică pentru întreținere sau vor masaj de întreținere ori relaxare.
- Orădencele preferă nașterea naturală sau cezariana?
TM - Și și, dar eu le recomand să aibă curajul să nască natural. Când nasc normal pot beneficia de prima întâlnire cu bebelușul. E un moment unic, pe care cele care nasc prin cezariană îl ratează.
-Le recomandați cure mai dure pentru a scăpa de kilograme?
TM – În niciun caz. Curele dure sunt eficiente pe termen foarte scurt. Mișcarea și o dietă adecvată sunt cele mai eficiente pentru a scăpa de kilograme.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite