PORTRET: Teodor Radu Pantea este cel mai premiat fotograf orădean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările sale sunt cunoscute şi apreciate atât în ţară, cât şi în străinătate.

Artistul fotograf a luat pentru prima oară un aparat foto în mână când era de-o şchioapă. „Eram cam prin clasa a cincea când am primit un aparat foto simplu, Optior, de la unchiul meu. Am făcut un film pe care nu l-am developat niciodată. Apoi, cu sprijinul financiar al regretatului meu tată, mi-am luat un aparat Certo Pho”, povesteşte fotograful. Teodor Pantea spune că nu a avut pe nimeni în familie care să aibă ca pasiune fotografia, iar dorinţa lui de a cunoaşte mai multe despre această artă vine din interior.

„Nu ştiu de unde vine pasiunea mea pentru fotografie, răspunsul se află probabil într-o carte mare, scrisă undeva sus, unde e trecut în detaliu destinul fiecăruia dintre noi. Răspunsul îl voi afla doar eu, atunci când îmi va fi îngăduit să răsfoiesc acea carte”, mărturiseşte artistul. Teodor Pantea s-a apucat serios de studiul fotografiei în 1977. „După ce am terminat facultatea şi m-am angajat, mi-am cumpărat un aparat mai serios, Praktica LTL 3, pe care am dat la acea vreme 4.720 de lei. Aparatul acela stă şi acum în vitrina mea de aparate vechi, unde îşi merită pe deplin locul”, spune Teodor Pantea.

Expoziţii în ţară şi în străinătate
Artistul spune că, în paralel cu segmentul practic, a citit foarte multe cărţi şi reviste de profil şi a bătut porţile saloanelor de artă fotografică. Teodor Pantea a avut nenumărate expoziţii naţionale şi internaţionale, iar lucrările sale au fost premiate în cadrul unor renumite concursuri. Cel mai recent premiu obţinut de artistul orădean este medalia de aur a Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP) la cel de-al şaselea Concurs Internaţional de Fotografie Feroviară, de la Szczecin, Polonia.

Întrebări şi răspunsuri

Credeţi că se poate trăi decent numai din arta fotografică?
Şi da, şi nu. Eu nu trăiesc din fotografie, dar ştiu că alţii s-au îmbogăţit din fotografie.

Aţi încercat vreodată şi altă ramură a artei, de exemplu pictura?
Nu, la pictură sunt un antitalent declarat şi dovedit. Dacă încerc să desenez sau să pictez un câine, de exemplu, majoritatea privitorilor vor crede că în imagine este un crocodil, şi viceversa. Am citit însă, foarte mult, despre arte în general, mai ales când am căutat să aflu poziţia fotografiei în marea familie a artelor vizuale.

Profil
Născut. 21 februarie 1953, Oradea.
Familie. Căsătorit, are un fiu.
Studii. Doctor în istorie, cu o temă de istorie a fotografiei, la Facultatea de Istorie şi Geografie din Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite