Teodor Baconschi este convins că România va intra în spațiul Schengen în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat astăzi la Oradea că el este convins că România  va intra în spațiul Schengen în acest an. "Poziția noastră de principiu este a unui stat membru, nu a unui stat candidat. Suntem stat membru de patru ani, vrem ca aceleaşi reguli să fie aplicate ca şi în cazul precedentelor extinderi", a declarat Baconschi.

"Infrastructura e funcţională, ne aşteptăm deci la recunoaşterea acestei capacităţi de a securiza frontiera Uniunii Europene, de a opri toate formele de trafic şi de migraţie ilegală şi de a ne respecta o obligaţie asumată prin tratatul de aderare", a precizat Teodor Baconschi. Ministrul a declarat că mâine va fi publicat raportul final de evaluare pe infrastructură. "Aşteptăm avizul Parlamentului European, care este un aviz consultativ, dar care are o greutate politică incontestabilă.  În februarie va avea loc Consiliul Sectorial Justiţie şi Afaceri externe la Bruxelles, unde se va discuta situația României și a Bulgariei. Acolo e nevoie de consensul tuturor miniștrilor de externe", a subliniat Baconschi. Ministrul a adăugat că România și Bulgaria nu pot adera separat.
 El a mai spus că are spijinul Ungariei și speră să aderăm în perioada  în care Budapesta se află la președinția Uniunii Europene. "Avem sprijinul preşendinției ungare a Uniunii Europene. Sper ca decizia privind adevarea să fie luată în timpul celor șase luni în care Ungaria deține președinția UE", a declarat ministrul. "Nu admitem conexiuni între lărgirea spațiului Schengen și monitorizarea MCV. Nu e cazul să se adauge noi condiții pentru adevarea la Schengen", a mai spus el.

Onestitatea nu ține de salariu

"Motivele invocate nu sunt corecte, pentru că au fost prezentate argumente în cascadă, care nu au nicio legătură unele cu altele. De exemplu, că nu recunoaştem frontiera cu Republica Moldova. Fals. E recunoscută din '47 prin Tratatul de pace de la Paris", a declarat Baconschi. El a spus că nici faptul că statul român acordă prea multă cetățenie Republicii Moldova nu este adevărat și că cetățenia se acordă individual, pe bază .  În privința salariilor prea mici acordate vameșilor, ministrul a spus că "fiecare stat are politică proprie de salarizare și onestitatea nu ține de salariu".

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite