Teatrul „Regina Maria“, singurul teatru din ţară invitat la Festivalul „Viaţa e frumoasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scripcarul pe acoperiş
Scripcarul pe acoperiş

Actorii orădeni participă în această seară la Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical, desfăşurat sub genericul „Viaţa e frumoasă".  Teatrul orădean este singurul din ţară care a primit invitaţia de participa la cea de-a patra ediţie a festivalului, cu spectacolul „Scripcarul pe acoperiş".

Musicalul orădean „Scripcarul pe acoperiş" va fi pus în scenă astăzi, de la orele 19.00, la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian" din Bucureşti. În cadrul festivalului sunt prezente spectacolele unor teatre valoroase din Europa, precum Teatrul de Stat de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg, Teatrul Academic de Operetă din Kiev, compania de Balet Bratislava (Slovacia) şi altele. Potrivit informaţiilor transmise de către reprezentanţii teatrului orădean, invitaţia de a participa la acest prestigios festival a venit ca urmare a Festivalului de Teatru Scurt organizat luna trecută la Oradea. „Evenimentul este o premieră pentru noi, iar faptul că suntem singurul teatru din ţară prezent în festival ne onorează", a spus Victoria Balint, reprezentanta Teatrului „Regina Maria“.

Musical despre importanţa tradiţiilor

 „Scripcarul de pe acoperiş" este adaptarea după povestirea lui Sholom Aleichem „Fiicele lui Tevye" - unul dintre cele mai de succes musicaluri din toate timpurile. De la premiera din 1964, de pe Broadway, piesa a cunoscut nenumărate adaptări, înregistrând un succes fulminant atât în rândul publicului, cât şi în aprecierea criticilor. Ecranizarea piesei, din anul 1971, a avut şi ea un succes fulminant: a câştigat 3 premii Oscar, 2 Globuri de Aur şi încasări de peste 50 milioane de dolari. „Scripcarul pe acoperiş" surprinde întâmplări din viaţa lăptarului Tevye, care depune eforturi să-şi menţină unită familia şi să respecte în acelaşi timp tradiţiile comunităţii evreieşti din satul rusesc Anatekva. Deşi Yente, peţitoarea satului, caută partide potrivite pentru primele trei fete din cele cinci ale familiei, Tzeitel, Hodel şi Hava îşi impun propria opţiune şi se căsătoresc din iubire, îndepărtându-se din ce în ce mai mult de tradiţie. Această scindare din rândul familiei lui Tevye va coincide cu un eveniment social cu impact major asupra societăţii ruseşti: comunitatea evreiască din sat devine ţinta pogromurilor şi, printr-o decizie a autorităţilor ţariste, este forţată să părăsească locurile natale şi să pornească într-o pribegie al cărei sfârşit e imposibil de prevăzut. Moştenirea culturală şi religioasă a secolelor de tradiţie se reliefează clar în „Scripcarul pe acoperiş" - un spectacol despre tradiţie, societate, religie şi mai ales, familie, se arată pe site-ul Teatrului Regina Maria.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite