Taxe impuse orădenilor de primărie au fost anulate în lanț de Tribunalul Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bani pentru renovarea fațadelor din centrul istoric, bani în plus  pentru masa copiilor pe care orădenii îi duc la grădiniță, bani pentru cei care decid să-și țină localurile deschise după miezul nopții. Cele trei biruripe care primăria le-a impus orădenilor au fost desființate de Tribunalul Bihor. Primăria mai are o șansă, aceea de a face recurs la Curtea de Apel, pentru a putea impune din nou taxa pe fațadă.

 

În vara acestui an Consiliul Local  a aprobat instituirea unei taxe speciale pentru reabilitarea faţadelor a peste 1700 de clădiri din perimetrul centrului istoric. Atât persoanele fizice cât și cele juridie aveau obligația de a plăti până la 30 septembrie între trei lei pe metru pătrat și cinci lei pe metru pătrat pe an. În caz contrar, amenzile putea ajunge la 2.400 de lei.

Atacată de Prefectură la Tribunalul Bihor, decizia a fost anulată de instanță. Astfel orădenii au scăpat de plată. „Abia îmi permit să-mi cumpăr medicamente, de unde să scot bani de taxă", spune Viorel Șimai, un locatar de 69 de ani. Alți orădeni nu considerau taxa o povară. Deși presupune sacrificii din partea noastră, înțeleg necesitatea taxei. Ceva trebuie făcut și din partea noastră", a spus Ana-Maria Apostolescu care locuiește în palatul Moskovits. În același loc, oamenii au donat podul clădirii unui investitor italian, care , s-a angajat să renoveze fațada, liftul și casa scărilor.
Singura șansă de a intra din nou în vigoare taxa este un recurs la Curtea de Apel.

Taxa de grădiniţă, anulată cu sentinţă definitivă

Al doilea proces pierdut de primărie aduce o altă veste bună orădenilor care se temeau că vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru grădinița copiilor. Astfel, prin două hotărâri emise de Consiliul Local în anul 2009, părinții erau obligați să plătească separat de taxa percepută de grădiniță, o sumă de minim 90 de lei, care să acopere mâncarea copiilor pentru 15 zile pe lună. Taxa trebuia plătită indiferent dacă micuții veneau sau nu la grădiniță. Excepție de la plată făceau doar copiii pentru care părinţii pot prezenta adeverinţă de la medic că suferă de boli contagioase, fapt care ar pune în pericol starea de sănătate a colegilor.


Taxa pe chefuri, motiv de scandal

O altă taxă care a iscat controverse și care trebuiaintrodusă în februarie este taxa de ordine publică. Banii ar fi trebuit scoși din buzunar de barurile, magazinele non-stop și benzinăriile care vând alcool după miezul nopții.   Taxa de ordine publică trebuia plătită  anual în două rate egale.  Nerespectarea regulilor era amendată astfel: declaraţiei de funcţionare de către primărie era amendată cu 1.600 lei - 2.500 lei, neafişarea la intrarea în unitate a orarului de funcţionare cu sume cuprinse între 200 lei  și 2.000 lei,  pentru nerespectarea declaraţiei, respectiv a orarului de funcţionare stabilit  amenda era cuprinsă între 1.500 lei - 2.500 lei.
Taxa a revoltat, după cum era de așteptat, patronii localelor. „Primăria ne-a dat o lovitură frumoasă. Noi trebuie să plătim mereu, pentru canalizare, curăţenie, faţade, dar nu primim nimic în schimb", a declarat atunci Gheorghe Pop (foto), administrator al clubului Downtown. Vestea că taxa va fi suspendată în instanță a bucurat tinerii orădeni. „Taxa pe alcool se va simţi în nota de plată. Nu o să îmi mai permit  să ies în oraş decât o dată pe lună, a spus Roxana Voicu. Din fericire pentru amatorii de distracții, cluburile au rămas deschise în weekend, până în zori de zi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite