TRANSPORT Prima cursă locală cu destinaţie internaţională porneşte luni de la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursă OTL către Ungaria
Cursă OTL către Ungaria

Un autobuz va face, de luni, legătura între Oradea şi Biharkeresztes.  Bihorenii  şi maghiarii de peste graniţă vor putea parcurge distanţa de aproximativ 20 de km, în circa 50 de minute, cu numai 5 lei biletul.

Oradea Transport Local (OTL) introduce , începând de luni, 5 septembrie, prima linie de transport local, cu destinaţie internaţională. Locuitorii oraşului de pe malurile Crişului Repede vor putea lua autobuzul care va circula zilnic în Ungaria, trecând prin Oradea, Sântion, Borş, Artand şi Biharkerestez. Prima cursă va pleca în timpul săptămânii la orele 5.15, iar în weekend, de la orele 07.15. Autobuzele au o capacitate de 40 de persoane şi vor efectua câte trei curse pe zi. Pe autobuz, biletele vor putea fi cumpărate numai în lei şi, deocamdată, nu se vor putea face abonamente. „Foarte mulţi locuitori din Ungaria veneau cu maşina personală în România. Acum vor putea lua autobuzul, chiar din gara Biharkeresztes. Am speranţa că această nouă linie va fi un succes", a spus Csuzi Istvan, directorul OTL, joi, cu ocazia efectuării unei  „curse test". Acesta a spus că principalii călători vizaţi sunt locuitorii din Biharkeresztes, care vor putea veni la Oradea, la marile magazine, fără să trebuiască să folosească maşinile personale. „În Biharkeresztes toate magazinele se închid la orele 16.00, iar Debreţin este prea departe, aşa că le va fi mai avanatajos să ia autobuzul până la Oradea", a spus Csuzi Istvan. Potrivit acestuia, traseul, din Oradea până în Biharkeresztes, are o lungime de circa 21,5 km şi poate fi parcurs, cu autobuzul, în aproximativ 50 de minute. În mod normal, cu o maşină de talie mică, distanţa respectivă poate fi parcursă în cel mult o jumătate de oră.

Planuri de extindere

Deputatul maghiar Vitanyi Istvan, care a contribuit la realizarea acestei linii de autobuz între Oradea şi Biharkeresztes, a spus că acesta este doar începutul „Încercăm să o luăm înaintea Uniunii Europene, chiar dacă România nu face încă parte din Spaţiul Schengen. În curând, ne-am dori să includem şi localitatea Berettyoujfalu în această reţea de transport", a spus deputatul maghiar. „La data de 1 mai s-a deschis ştrandul modernizat din Berettyoujfalu şi, dacă într-un weekend cineva analizează maşinile din parcarea ştrandului, poate să vadă că mai mult de jumătate au numere de România. Cu o astfel de cursă vrem să venim în sprijinul celor care nu posedă autoturisme", a spus Vitanyi Istvan.

O cursă necesară

Barabas Ferenc, primarul din Biharkeresztes, a declarat, la rândul său, că legăturile dintre localitatea pe care o reprezintă şi urbea de pe Crişul Repede au devenit din ce în ce mai strânse, în condiţiile în care, din 2006 încoace, aproximativ 600 de bihoreni şi-au cumpărat case sau terenuri în Biharkeresztes. Barabas Ferenc a mai spus că foarte mulţi locuitori din Biharkeresztes muncesc în Oradea, făcând zilnic naveta între cele două localităţi.  „Acest autobuz va rezolva problemele de transport pentru foarte mulţi orădeni şi maghiari, care trebuie să ajungă la muncă sau la şcoală, peste graniţă", a spus Barabas Ferenc. Acesta a ţinut să precizeze că decizia realizării aceste legături de transport public a fost luată ca urmare a unui forum, unde românii din localitate au subliniat că au nevoie de o astfel de cursă. Biharkeresztes are aproximativ 4.200 de locuitori, dintre care peste 600 sunt români. Hodoşan Sandor, un maghiar în vârstă de 54 de ani, din Biharkeresztes, a declarat că va profita de autobuz pentru a veni la Oradea, la teatru, la cinema şi la cumpărături.

Info

Biletul costă 5 lei, pe distanţa Oradea - Biharkeresztes, 4 lei pe distanţa Oradea - Artand şi 3 lei pe distanţa Borş - Biharkerestez.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite