TIMP LIBER - Locuri din Bihor și împrejurimi în care să te plimbi şi să te relaxezi de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posibilităţile de petrecere a timpului liber în acest sfârşit de săptămână sunt din cele mai variate, mai ales în aer liber. La grădina zoologică, la iarbă verde, pe Cheile Nerei sau la rafting, acestea sunt doar câteva din locurile în care se pot arde caloriile, după masa de Paşte.

Una din destinaţiile timişorenilor de duminică după-amiaza este Grădina Zoologică. Luni este închis, dar duminică programul este normal, între orele 10.00 şi 20.00. Ultima intrare este la 19.30. Tot în zonă, timişorenii se pot relaxa la Pădurea Verde, dar şi la Muzeul Satului. Alte destinaţii sunt pădurea de lângă

Bazoş sau balta de la Dumbrăviţa.
În condiţiile în care meteorologii anunţă vreme bună, timişorenii mai îndrăzneţi pentru plajă sau grătar la Şag, Surduc sau Albina. „La Şag se poate merge oricând. Intrarea este cinci lei pentru fiecare maşină pentru că avem cheltuieli cu curăţenia”, a spus primarul Venus Oprea. Potrivit acestuia, fiecare turist primeşte la intrare un sac de plastic, iar la ieşire trebuie să pună gunoiul în container.

Spectacolul naturii
Cărăşenii care vor să aibă parte de spectacolul naturii pot alege Cheile Nerei. Aici, un lac ce nu îngheaţă niciodată şi o succesiune de cascade se numără printre monumentele naturale care merită văzute de fiecare turist. De la Reşiţa şi până la Sasca Montană, locul de unde ar putea începe plimbarea, sunt aproape 80 de kilometri, iar de acolo se merge pe jos până la Cascada Beuşniţa. Prima oprire este Lacul Ochiul Beiului, un fenomen al naturii atât prin culoare, cât şi prin faptul că iarna nu este afectat de îngheţ.
Alte destinaţii pentru a petrece clipe minunate pot fi Văliug, Trei ape, Semenic sau Cheile Caraşului. Reşiţenii pot profita de o plimbare cu bicicleta la doar câţiva kilometri de oraş. Peisajele de la Văliug sunt superbe. „Mă bucur că se mai încălzeşte vremea pentru că îmi doresc să ies cu prietenii în natură“, a spus Christian Steiner, de 22 de ani, din Reşiţa.

Rafting la Bihor
Orădenii care vor să se relaxeze în weekendul prelungit de Paşte pot ieşi în aer liber pe Defileul Crişului, la 50 de kilometri de Oradea. Locul este ideal pentru un grătar în aer liber, dar şi pentru practicarea unor sporturi, pentru cei mai activi. Defileul Crişului este ideal pentru o tură de rafting. Cei care vor să experimenteze sportul de apă trebuie să ştie că îl pot practica şi dacă nu au experienţă.
„O tură pe cel mai scurt traseu, cuprins între Peştera Vânturilor şi Vadu Crişului, costă 120 de lei pe persoană. Un traseu de 22 de kilometri coastă 180 de lei pe persoană, iar cel mai lung, de 40 de kilometri, costă 210 lei”, a declarat Claudiu Someşan, reprezentantul Master Adventure, firma care organizează astfel de ture. Întrucât primăvara nu se face simţită niciunde mai bine decât în parc,  Simeria îi aşteaptă pe hunedoreni cu poienile şi aleile sale şerpuitoare, cât şi cu lacul pe care obişnuiesc să stea de strajă nuferi. În niciun caz nu trebuie să rataţi în parcul dendrologic „simfonia magnoliilor”, luna aprilie fiind dedicată unui număr de cinci din cele 10 specii existente. Dacă vreţi ceva mai sălbatic, puteţi opta pentru cascada din apropierea staţiunii Geoagiu. Deşi nu este foarte mare, este destul de spectaculoasă. (Georgiana anghel, Iulia tudor, Adrian tofor, mianda mladin)

TIMIŞOARA - Bisericile aşteaptă mii de credincioşi
Bisericile din Timişoara vor fi asaltate în această perioadă de credincioşi. În afară de credincioşii care merg duminică de duminică, mai sunt „credincioşii de Paşte şi de Crăciun“, astfel că bisericile vor fi arhipline. Creştinii ortodocşi sunt aşteptaţi la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană, care începe mâine la miezul nopţii. De asemenea, credincioşii catolici sunt aşteptaţi la Domul Catolic din Piaţa Unirii. La bisericile neoprotestante, de Paşte programul este unul obişnuit de duminică. Slujba începe la ora 9.00 sau 10.00, în funcţie de fiecare biserică, şi se termină la ora 12.00.

Cel mai important lider religios din Banat este mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfinţitul Nicolae Corneanu. Prezenţa lui la slujba de Înviere este încă incertă, dar, din cauza stării de sănătate precare, mitropolitul nu a participat nici la slujba de anul trecut şi nici de Crăciun. Reprezentanţii Mitropoliei Banatului au dat însă asigurări că starea de sănătate a Înalt Prea Sfinţitului nu este atât de gravă încât să nu-i permită să lucreze la birou.


image

ARAD - Paşte petrecut în club sau la biserică

De Paşte, nu doar catedralele, bisericile şi mănăstirile din judeţ vor prăznui cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Cluburile din oraş s-au pregătit cu mare fast de sărbătoare, aşa că tinerii au ocazia să petreacă sărbătoare în stilul lor caracteristic.

Bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Aradului îi aşteaptă pe credincioşi cu un program special. Sâmbătă spre duminică, la miezul nopţii, aceştia sunteţi aşteptaţi la slujba de Înviere. Duminică, de la ora 9.00, se oficiază Sfânta Liturghie iar după-amiază, vecernia din Duminica Paştilor (Învierea Mică). La mănăstirea Hodoş-Bodrog, astăzi şi mâine, arădenii sunt aşteptaţi la întreaga procesiune dedicată sărbătorilor Pascale.

În loc de cozonaci, droburi şi ouă roşii, cluburile au pregătit un Paşte dedicat femeilor, pentru care intrarea este liberă. Astfel, Clubul Bizzare (fostul Club Bazara) a pregătit un weekend preungit de Paşte, de sâmbătă până duminică, unde plăteşti o băutură alcoolică şi primeşti două. În Club Flex, Cargo vine cu un dublu concert, astăzi şi mâine.



ORADEA - Evenimente care au loc de Paşte

Finalul de săptămână este plin de evenimente în Oradea, pentru toate categoriile de vârstă. Credincioşii sunt aşteptaţi la slujbele închinate sărbătorilor pascale. Vineri seara, începând cu ora 18.00, orădenii pot celebra patimile şi a moartea Mântuitorului la bisericile greco-catoloce, romano-catolice şi ortodoxe din Oradea. Sâmbătă spre duminică, la miezul nopţii, orădenii sunt aşteptaţi la Sfânta Înviere, iar în duminica Paştelui orădenii sunt aşteptaţi la biserică începând cu ora 10.00.

image

Concerte de Paşte
Pentru tinerii care vor să profite de serile libere, cluburile s-au pregătit cu petreceri de pomină. Tonul distracţiei se dă în club Bali, care lanseză invitaţia la Retro Night, vineri, după ora 21.00. O petrecere este promisă şi la Queen’s Pub, acolo unde va concerta vineri Kiraly Norbert.

Sâmbătă seara se anunţă show în Sophie Club, acolo unde Xonia va susţine un concert de la ora 23.30. Artista care s-a pregătit la Hollywood Pop Academy va interpreta pentru orădeni cele mai cunoscute melodii alături de ultimul ei single, „Hold On“.



RESITA - Program de Paşte,  în cluburi şi biserici

Credincioşii care vor să marcheze momentul prin rugăciune au şi ei opţiunea de a face în linişte acest lucru, chiar în prezenţa Prea Sfiiţiei Sale Lucian, Episcopul Caransebeşului. „În acest an, sărbătoarea de Sfântul Gheorghe se decalează pentru luni. PSS Lucian va fi prezent la Reşiţa, la Biserica Sf Arhangheli Mihail şi Gavril din centrul oraşului. Cu această ocazie, Prea Sfiinţia Sa va binecuvânta lucrarea de restaurare a unei picturi, la care au contribuit preotul bisericii şi credincioşii”, a precizat protopopul Reşiţei, Nicolae Mirişan.

image
image

Distracţie în cluburi
Cluburile din oraş vin cu oferte variate pentru reşiţenii petrecăreţi. Bambbo Studio One din municipiu îşi aşteaptă cu multe surprize la sfârşitul acestei săptămâni. Astăzi, este Night Party, cu animatoare şi muzică bună. Biletul de intrare costă cinci lei. Pentru cei care vor seri în stil `80, BaRock vă stă la dispoziţie inclusiv duminică cu muzică de calitate. Şi Rock Caffe Reşiţa este deschis pentru cei care îndrăgesc muzica rock. Intrarea este liberă atât la BaRock, cât şi la Rock Caffe.


HUNEDOARA - Mănăstirea Prislop, destinaţia pelerinilor

Cel mai căutat loc de pelerinaj din judeţul Hunedoara, Mănăstirea Prislop, aşteaptă în seara învierii peste 20.000 de enoriaşi. Situată în apropiere de Haţeg, la capătul unui drum anevoios care şerpuieşte printre Dealurile Silvaşului, despre mânăstirea ridicată în secolul al XIV-lea se spune că adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Aici se află mormântul părintelui Arsenie Boca, cel supranumit „Sfântul Ardealului”, şi tot aici turiştii pot vizita schitul săpat în stâncă, unde duhovnicul se refugia adeseori în timpul vieţii. Cei care doresc să viziteze mănăstirea de Paşte sunt îndrumaţi să plece devreme la drum.
În seara Învierii, în afara bisericilor şi mănăstirilor din judeţ care rămân deschise, tinerilor le sunt oferite alternative pentru relaxare. Cele mai multe dintre cluburile din Deva şi Hunedoara rămân deschise, iar hunedorenii care vor să petreacă noaptea în ritm de dans sunt ademeniţi cu oferte speciale de preţuri şi cu recitaluri ale unor artişti ca Grasul XXL (Deva) şi Sasha Lopez (Hunedoara).

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite