Sute de profesori bihoreni vor rămâne pe drumuri, în urma disponibilizărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii bihoreni rămân fără zeci de profesori tineri
Elevii bihoreni rămân fără zeci de profesori tineri

Suplinitorii tineri sunt primele cadre didactice care părăsesc catedra, în timp ce titularii vor face mai multe ore suplimentare. Din septembrie, peste 500 posturi se desfiinţează în învăţământul din Bihor, iar cei mai afectaţi vor fi profesorii care au terminat recent facultatea.

Felicia Burcia este o tânără profesoară care trăieşte cu spaima şomajului, deşi şi-a dedicat ultimii şase ani din viaţă şcolii. „Ca suplinitor ai obligaţia să faci master şi doctorat, să-ţi dai definitivatul şi examene de grad, exact ca titularii. Unica diferenţă este că noi avem contractele pe perioadă determinată. Adică anual susţinem în plus examen de  ocupare a postului”, explică Burcia.
„De şase ani predau educaţie plastică. Nu m-am titularizat pentru că n-au fost  ore pentru o catedră întreagă”, mai spune Burcia. Femeia a luat ore şi la câte trei şcoli pentru a-şi completa un salariu. După ce şase ani a predat desenul, dacă-şi pierde postul nu are şanse de angajare. „Eu nu pot da mediaţii. Dacă un suplinitor cu vechime rămâne pe drumuri, are două şanse: să fie vânzător, sau să plece din ţară”, subliniază profesoara.

O palmă dată educaţiei
Directorii de şcoli aşteaptă distribuirea restructurării în judeţ. „Renunţarea la suplinitori va înseamna ore suplimentare pentru titulari şi comasarea claselor. Dacă ai peste 30 de elevi în clasă, e greu să-i îndrumi şi să le urmăreşti evoluţia”, spune directorul adjunct al Colegiului Emanuil Gojdu, Viorel Chirilă.
De la inspectorat, veştile întârzie să apară: „Nu am decis cum se va aplica măsura”, spune purtătorul de cuvânt Bacter Ramona. Doar membrii Sindicatului Liber pentru Învăţământ (SLÎ) se zbat. „Vom merge la avocatul poporului. Vrem ca măsura să fie declarată neconstituţională. Este inuman ce se întâmplă!”, a declarat Ioan Ţenţ, preşedintele SLÎ. Ţenţ spune că se vor lupta cu morile de vânt pentru a salva profesorii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite