Sursele alternative de energie, la mare căutare în judeţul Bihor
0Pentru al doilea an consecutiv, Bihorul se află pe locul doi în topul judeţelor cu cele mai multe dosare depuse pentru programul guvernamental „Casa Verde". Programul „Casa Verde" 2011 a fost un succes în Bihor. Şi în acest an, bihorenii s-au arătat dornici să-şi „înverzească" locuinţele, prin cele 1.130 de dosare depuse pentru programul guvernamental.
Cererile ce însumează aproximativ 7 milioane de lei depăşesc cu mult plafonul alocat judeţului Bihor, fapt pentru care, sumele se vor suplimenta de la alte judeţe care nu au înregistrat suficiente cereri, la fel cum s-a întâmpla şi anul trecut.
Pentru un mediu mai curat
Ediţia 2011 a programului guvernamental „Casa Verde" s-a desfăşurat în perioada 1 iunie-1 iulie. În acest interval de timp, bihorenii au putut depune dosare la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor pentru a beneficia de finaţare la achiziţionarea de instalaţii ce folosesc surse alternative de energie. Prin acest proiect, autorităţile au urmărit îmbunătăţirea calităţii principalilor factori de mediu, dar şi reducerea gradului de poluare.
„Scopul programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii apei, aerului şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea apei menajere", spune Sanda Mercea, consilier în cadrul APM Bihor.
Cei care au dorit să obţină finanţarea nerambursabilă au trebuit să aibă domiciliul pe teritoriul României, să fie proprietar sau coproprietar al imobilului unde se implementează proiectul, iar clădirea respectivă să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti sau al vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun ori unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publică. Totodată, cei înscrişi pentru program trebuiau să fie la zi cu plata dărilor către bugetul local sau cel de stat.
Cu priză la bihoreni
O dată îndeplinite aceste condiţii, bihorenii puteau solicita o finaţare nerambursabilă, de până la 8.000 de lei, în funcţie de tipul de instalaţie dorită. „Proprietarii de locuinţe au putut solicita până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldura şi până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocatură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice", zice Mercea. „Casa Verde" a fost un real succes în Bihor, valoarea dosarelor depuse fiind de trei ori mai mare decât fondul alocat pentru judeţ. „Suma alocată judeţului nostru a fost de 2.760.000 de lei. Au fost depuse 1.130 de dosare , ce însumează 7.062.578 de lei. Cel mai probabil, fondurile vor fi suplimentate cu bani de la judeţele în care nu s-au înregistrat cereri pentru fondurile alocate", spune Mercea
Beneficii garantate
În Oradea, sursele alternative de energie sunt la mare căutare, chiar şi fără finanţarea nerambursabilă din programul „Casa Verde". Locuitorii urbei de pe Criş au apelat la panouri solare ori pompe de căldură chiar pentru afacerile lor. „Acum trei ani am montat 20 de panouri solare şi trei pompe de căldură pentru hotel. Am cumpărat instalaţiile de la cel mai bun distribuitor din ţară, pentru a ne asigura de calitatea produselor. Panourile au costat 20.000 de euro, iar cele trei pompe au fost 65.000 de euro", spune Lorena Pop, directorul general al Hotelului Silver din Oradea.
Cu toate că a dat o sumă considerabilă pe instalaţiile ce folosesc surse alternative de energie, tânăra spune că a făcut o afacere bună şi că beneficiile sunt maxime. „Sunt foarte mulţumită de instalaţii. Nu văd altceva mai bun în momentul de faţă. Ar fi mai scump şi dacă aş folosi lemnul ca şi combustibil. E o investiţie care a meritat toţi banii", zice directorul.
Căldură şi aer condiţionat
Panourile solare sunt folosite pentru a încălzi apa menajeră, în timp ce pompele de căldură încălzesc sau răcesc, după caz. „Pentru necesarul de 6.000 de litri de apădin hotel şi pentru piscină folosim panourile. Când e timpul ploios, pornim pompele. Peste tot avem ventile convectoare care utilizează energia produsă de pompe. Iarna, camerele se încălzesc în numai trei minute, iar vara dau aer condiţionat. Oricând putem selecta temperatura dorită. Pompele merg pe energie electrică, iar cele mai scumpe facturi de curent pe care le-am avut de plătit au fost de 7.000 de lei, ceea ce nu e mult", este de părere Lorena Pop.
Orădeanca nu regretă că a achiziţionat instalaţiile acum trei ani, când programul „Casa Verde" nu exista. „Programul nu mă ajuta prea mult. Suma de 6.000 de lei oferită de stat nici nu se simţea la investiţia pe care am făcut-o", susţine Pop.