„Superbunicii“ orădeni care au sute de prieteni pe facebook şi spun poveşti prin webcam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nagy Adalbert lucrează de zor la povestea sa, pe care o va încărca pe youtube
Nagy Adalbert lucrează de zor la povestea sa, pe care o va încărca pe youtube

Facebook, Yahoo, webcam, videoconferinţă, toţi aceşti termeni au devenit familiari pentru mai mulţi orădeni de vârsta a treia, care participă la un curs gratuit de navigare pe internet. Aceştia învaţă să-şi spună povestea printr-un filmuleţ, pe care îl vor posta pe youtube.

La vârsta de 67 de ani, Halasz Jolanda, fostă contabilă, nu credea că va ajunge să comunice cu nepoţii, fără ajutorul telefonului, la mii de kilometri distanţă, prin intermediul calculatorului. Cu toate acestea, orădeanca a devenit expertă în comunicare online. Are un cont pe Skype, cu ajutorul căruia vorbeşte zilnic cu rudele din Statele Unite ale Americii, pe care nu le-a văzut „în carne şi oase" de mai bine de cinci ani. „Anul trecut am fost printre cei peste o sută de pensionari care au beneficiat de iniţiere gratuită în utilizarea calculatoarelor. Luni am început al doilea curs, prin care învăţăm să trimitem e-mail-uri, dar şi să realizăm o prezentare despre noi, cu fotografii care se vor derula, cu fondal sonor şi cu efecte vizuale", a spus Halasz Jolanda. Printre cursanţi se numără şi Lenuţa Boc, care are 73 de ani şi petrece deja zilnic 5 ore pe internet, comunicând cu nepoatele din Anglia. „Când mă simt singură îl deschid pe prietenul meu Google şi intru şi citesc tot ce e posibil, de la reţete la ştiri. Chiar şi filme văd pe internet. Zece ani din viaţă i-am recâştigat cu ajutorul internetului", a spus bunica.

 Are peste 200 de prieteni pe Facebook

Nagy Adalbert, în vârstă de 58 de ani, pensionat după 43 de ani de muncă în construcţii, se declară dependent de lumea virtuală. „De anul trecut, de la primul curs, am devenit dependent de calculator. Mi-am făcut cont pe Facebook şi am deja peste 200 de prieteni", a spus pensionarul. Acesta se foloseşte de internet şi pentru a ţine legătura cu nişte colaboratori din Ungaria. „Tot la două zile facem videoconferinţă pe Facebook", a spus orădeanul, care recunoaşte că prin faptul că a învăţat să folosească internetul i s-a deschis o lume cu totul nouă, nemărginită, la numai un click distanţă. „Acum, cea mai mare provocare este să învăţ să încarc înregistrări pe youtube", a mai spus Nagy Adalbert.

Povestea personală, pe internet

 Cursul-pilot „Povestirea Digitală“ face parte din proiectul „Dezvoltarea practicii creative“, finanţat de către Uniunea Europeană, cu scopul incluziunii digitale a persoanelor de vârsta a treia. Cursul a început luni la sediul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai“ din Oradea şi se încheie astăzi. „Participanţii au învăţat să-şi scrie povestea personală, despre experienţele trăite, despre pasiunile lor, despre familiile lor. Apoi au fost înregistraţi citind aceste poveşti şi au adăugat, folosind calculatorul, fotografii care se derulează în timpul lecturii. Practic, participanţii au realizat câte un film de două-trei minute, despre povestea lor personală. Unii au povestit despre o zi petrecută la pescuit cu familia, iar alţii şi-au spus pur şi simplu povestea vieţii“, a explicat Paul Zoţ, bibliotecar şi formator în cadrul acestui proiect. Poveştile participanţilor la curs vor putea fi ascultate şi vizualizate în direct astăzi, la sediul bibliotecii, începând cu orele 13.00.

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite